Studiu: imobiliarele nu se află într-un boom, dar nici nu vor intra într-o criză. Cu cât cresc prețurile la Cluj

by admin

Preţurile în sector imobiliar vor creşte în anul 2020 cu până la 10% în zonele cu potenţial de dezvoltare economică, potrivit specialiştilor companiei de birouri imobiliare RE/MAX România, citaţi în cadrul unui studiu de piaţă.

“Raportat la evoluţia pieţei imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată”, a a declarat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.

Preţurile proprietăţilor au înregistrat uşoare creşteri în 2019, în trimestrul al treilea atingând o medie de 1.610 euro/metru pătrat în Cluj-Napoca, 1.380 euro pe metru pătrat în Bucureşti, 1.230 euro în Timişoara şi 1.010 euro pe metru pătrat în Iaşi, arată analiza citată. Potrivit datelor imobiliare.ro, preţul pe metrul pătrat a ajuns în România la 1.341 euro.

În topul ţărilor europene cu cele mai scumpe locuinţe se află Franţa, cu 4.016 euro pe metru pătrat, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preţ mediu de 3.753 euro pe metr pătrat. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuinţele sunt vândute, în medie, cu 3.405 euro pe metru pătrat.

În capitalele europene, locuinţele din Paris au înregistrat anul trecut cel mai mare preţ pe metru pătrat la vânzare – 12.910 euro, reprezentând 321% din media preţurilor la nivel naţional.

Studiul a fost realizat de RE/MAX România şi imobiliare.ro, pe un eşantion de 208 respondenţi, specialişti în imobiliare, din 34 de oraşe de la nivel naţional, şi evidenţiază principalele caracteristici ale pieţei imobiliare în perioada analizată.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza