START UP NATION 2022: Informații esențiale pentru antreprenori

by Oana Spiru

Guvernul a decis că va demara în anul 2022 o a treia ediție a programului de finanțare a firmelor noi, Startup Nation, precum și o a doua ediție a schemei HoReCa, de ajutoare de stat pentru restaurante, pensiuni agenții de turism și alte astfel de firme.

„Am decis să continuăm în acest an atât programul pentru stimularea înființării întreprinderilor mici și mijlocii Start-Up Nation România, cât și programul privind măsurile pentru acordarea sprijinului financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei COVID -19” – a anuntat Nicolae Ciucă, în ședința de Guvern.

Avand in vedere faptul ca timpul pana la lansarea programului este scurt, vă prezentăm principalele operatiuni ce trebuie sa fie efectuate de catre un antreprenor, publicate de starupzone.ro:

  • Studiati piata si alegeti un domeniu de activitate.
  • Verificati ce sanse ar avea activitatea dumneavoastra sa obtina finantarea. Spre exemplu, daca va veti alege un domeniu precum: productia de bauturi alcoolice, tutun, samd, veti constata ca nu sunteti eligibili. De altfel, daca va veti alege ca domeniu de activitate comertul de orice fel, veti constata ca aveti sanse mici sa obtineti finantarea.
  • La ultimele 2 editii ale programului START-UP NATION, proiectele care au obtinut finantarea au fost in domenii precum: productie, IT, industrii creative si servicii.
  • Cel mai bine insa, ar fi sa va alegeti din timp o firma de consultanta cu care sa lucrati, pentru a va pregati din timp. Va recomandam sa lucrati cu firme de consultanta care au avut experienta si mai multe proiecte aprobate la primele 2 editii ale programului START-UP NATION.
  • Dupa ce v-ati ales domeniul de activitate, e timpul sa va faceti o lista de achizitii (echipamente, servicii, salarii, chirie etc). Aici e bine din nou, sa lucrati cu o firma de consultanta cu experienta, sa evitati situatii in care treceti in proiect achizitii neeligibile si apoi pierdeti banii respectivi. In momentul in care va faceti lista de achizitii, e bine sa studiati si piata, sa cautati pe mai mutle site-uri preturile sau sa cereti oferte de la furnizor.
  • Grija mare in alegerea furnizorului de echipamente. La primele 2 editii ale programului START-UP NATION, multi beneficiari au cautat cel mai mic pret, punand siguranta pe locul 2, au lucrat cu firme fantoma din Romania sau din afara si ulterior s-au trezit ca dupa incasarea banilor, furnizorii de echipamente au disparut.
  • Dupa deschiderea aplicatiilor, e timpul sa va depuneti planurile de afaceri si documentatia aferenta. Mult succes!
  • De altfel, va recomandam sa colaborati cu o firma de consultanta, inca de la inceputul oricarui demers, pentru a aplica in cadrul programului START-UP NATION.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza