Pacienții cronici, victime colaterale in lupta contra Covid. Reorganizarea spitalelor din Cluj da activitatea medicala peste cap

by Cristina Mihaila

Explozia cazurilor de COVID-19 și reorganizarea spitalelor la nivelul județului Cluj lasă din nou pacienții cronici la mila sorții. Odată cu transformarea spitalului Clujana în unitate pentru persoanele infectate cu noul coronavirus, bolnavii cu alte patologii vor fi trimiși acasă, dacă starea de sănătate o permite, iar ceilalți vor trebui mutați pentru tratament și recuperare în alte unități medicale.

Situația este însă la limită, spitalele sunt deja pline și cazurile sunt prioritizate în funcție de gravitate.

”Sigur că va fi o perioadă dificilă pentru tot Clujul medical, locurile pe secții sunt limitate, dar încercăm să găsim soluții. La Institutul Inimii încercăm să facem câteva locuri la cardio și la chirurgie cardiacă, asta însemnând că mutăm cazurile care permit de la urgențe, pe secții, dar va fi foarte greu pentru că până acum trimiteam pacienții pentru perioada de recuperare la Medicală I și la Recuperare, dar și acolo sunt locuri limitate. Nu putem să oprim programările, dar se va face un triaj al pacienților în așteptare. Dacă sunt considerate urgențe chirurgicale sau intervenționale, au prioritate, iar cei care nu sunt urgențe vor fi programați pentru alte etape, în funcție și de evoluția epidemiologică”, a explicat directorul Institutului Inimii, doctorul Adrian Molnar.

Situația este cu atât mai gravă cu cât la Institutul Inimii se operează pacienți din toată regiunea Transilvaniei. Aceeași situație e și la Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, unde medicii vor lucra la capacitate maximă pentru a încerca să facă față fluxului mare de pacienți.

”Pe lângă pacienții pe care îi avem, o să avem alții în plus și va trebui să răspundem la toate solicitările. Evident că avem un anumit număr de paturi (n.r. 75, din care 10 de ATI), de aici încolo noi o să facem tot ce putem. Nu va fi ușor, dar facem tot ceea ce ne stă în putință ca pacienții să beneficieze de tratament adecvat. (…) În plus, pentru că ne adresăm unei populații care nu ar trebui să fie infectată cu acest virus, trebuie să luăm măsuri de triaj ca pacienții care intră în spital să fie pacienți neinfectați. Drept urmare, vom lucra în aceași manieră și vom lucra la capacitatea maximă în contextul dat. Contextul în care trebuie să asigurăm securitatea pacientului care nu este infectat”, a declarat purtătorul de cuvânt al ICUTR, Iacob Gheorghiță.

Nici la clinicile private situația nu e mai bună. Adresabilitatea la cabinetele oncologice, de exemplu, a crescut și cu 200% în ultima lună, după ce pacienții au tot amânat să meargă la medic tot de frica infectării cu noul coronavirus.

”Într-adevăr ne-a crescut adresabilitatea foarte mult. Din septembrie și chiar și luna aceasta numărul pacienților  a crescut semnificativ.  De exemplu, la radioterapie avem cu 200 la sută mai mult decat au fost. Aveam 30,40 de pacienți și acum avem peste 100. Pe partea de oncologie medicală acolo iarăși s-a dublat, avem 100% mai mulți decât am avut în iunie, iulie, august”, ne-a spus medicul oncolog Adrian Udrea.

Mai mult, pentru că doi dintre medicii anstezești de la clinica privată au fost detașați spre spitale COVID și același lucru e posibil să se întâmple și cu singurul anestezist rămas, clinica nu va mai putea oferi anumite servicii de chirurgie.

”Pe de o parte, operațiile de la Clujana sunt amânate și chiar anulate pentru pacientele cu cancer de sân spre exemplu, care au nevoie de operație și nu se știe ce se va întâmpla cu ele, iar pe de altă parte noi am deschis un serviciu de mică chirugie unde facem implanturi de camere sisteme pentru administrarea tratamentelor de chimioterapie și din cei trei anesteziști pe care îi avem, în acest moment doi dintre ei sunt detașați, iar al treilea nu știm dacă va putea veni din cauza că Spitalul Clujana devine Spital COVID și asta înseamnă că va trebui să întrerupem montarea camerelor implantabile”, a mai spus doctorul Udrea.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza