Seară de excepție la Opera clujeană cu sala plină – Premiera aniversară a operei AIDA, la 105 ani de la prima sa interpretare

by Bianca Baraboi

„Aida” de Giuseppe Verdi a revenit pe scena Operei din Cluj-Napoca, într-o montare aniversară care marchează 105 ani de la înființarea instituției

Opera Națională Română din Cluj-Napoca celebrează 105 ani de la înființare cu un eveniment de excepție: revenirea operei Aida de Giuseppe Verdi, în exact același titlu care a inaugurat scena clujeană pe 25 mai 1920. Alegerea nu este întâmplătoare, spectacolul având o profundă semnificație simbolică și istorică pentru instituție.

Noua producție a fost programată în două reprezentații extraordinare, sâmbătă, 24 mai, și duminică, 25 mai, ambele cu casa închisă. Publicul a fost întâmpinat cu decoruri grandioase, costume spectaculoase și o distribuție remarcabilă, într-o montare ce impresionează prin forța dramatică și complexitatea artistică. Spectacolul are două pauze și se încheie în jurul orei 22:00, fiind recomandat spectatorilor cu vârsta de peste 12 ani.

Evenimentul aniversar este marcat și prin prezența baritonului Florin Estefan, directorul Operei clujene, în rolul regelui etiopian Amonasro – un personaj de o intensitate aparte, care subliniază importanța momentului pentru întreaga instituție.

Premiera Aida s-a dovedit a fi un moment artistic memorabil, onorând trecutul instituției și reafirmând forța expresivă a artei lirice pe scena contemporană. Spectatorii s-au bucurat de o creație monumentală, într-un decor impresionant, pentru realizarea acestui spectacol, Opera Națională Română Cluj-Napoca reunind o echipă extraordinară, din care fac parte:
Dirijor: David Crescenzi, Aida: Paula Iancic (invitată) / Miriam Clark (invitată), Radames: Daniel Magdal (invitat) / Samuele Simoncini (invitat), Amneris: Liza Kadelnik / Judit Kutasi (invitată), Ramfis, Marele Preot: Corneliu Huțanu / Roberto Scandiuzzi (invitat), Amonasro: Florin Estefan, Regele Egiptului: Petre Burcă / Simonfi Sandor, Mesagerul: Florin Pop, Marea Preoteasă:Roxana Șelariu (invitată), alături de Orchestra,
Corul și Ansamblul de balet ale Operei Naționale Române Cluj-Napoca.. Echipa de realizatori: Regia artistică, lighting design și concept video: Rareș Trifan, Scenografia: Adrian Damian (invitat), Costumele: Luiza Enescu (invitată), Coregrafie: Dan Haja, Conținut video: Magdy Hawash, Rareș Trifan.

Florin Estefan, manager Opera Română Cluj:  Din punctul meu de vedere această producție, a treia din istorie, este un tribut pentru toți cei care au fost înaintea noastră. Mă refer la șirul lung de directori, pentru mine ca și manager, colegii mei care m-au precedat și apoi pentru toți artiștii care au fost pe scenă în cursul a 105 ani.


Miriam Clark, invitata în rolul principal al Aidei, a făcut aseară un rol de excepție. Soprana s-a declarat îndrăgostită de publicul clujean. 
Miriam Clark: A fost foarte bine, a fost satisfăcător, toate aceste lucruri bune- să îmi întâlnesc colegii pe care i -am mai întâlnit cândva, undeva prin lume, uimitor. Producția a fost foarte cool, locul, opera e minunată mai ales cu ocazia aceasta. Și publicul ? Minunat!  

Judit Kutasi, mezzosoprana originară din Timișoara a interpretat-o pe Amneris nu doar la Cluj-Napoca ci și pe marile scene ale lumii: Sunt fericită să fiu aici la așa o aniversare foarte importanta pentru opera din Cluj. Cum ați simțit publicul ? Foarte călduros și le mulțumesc că au venit și au umplut sala.

Reîntoarcerea spectacolului Aida în repertoriul clujean, la exact 105 ani de la premiera istorică, a fost primită cu entuziasm de public, confirmând încă o dată statutul Operei din Cluj-Napoca drept un reper al artei lirice din România și Europa.


Aida – o operă monumentală cu o poveste fascinantă

Compozitorul Giuseppe Verdi a început lucrul la Aida la începutul anului 1870, la propunerea impresarului francez Camille Du Locle, care i-a prezentat un scenariu original scris de arheologul și egiptologul Auguste Mariette. Povestea, plasată în Egiptul antic, l-a atras pe Verdi prin dimensiunea ei grandioasă, dar și prin profunzimea temelor abordate: dragostea, loialitatea, conflictul între datorie și sentiment.

Deși inițial Verdi refuzase compunerea unui imn pentru inaugurarea Canalului Suez, el a acceptat această propunere destinată deschiderii noului Teatru de Operă din Cairo. Libretul final a fost realizat de Antonio Ghislanzoni, cu care Verdi colaborase și la revizuirea operei La forza del destino.

Premiera mondială a avut loc la Cairo, la sfârșitul anului 1871, sub bagheta dirijorului Giovanni Bottesini. A urmat apoi o a doua premieră, mult mai rafinată, pe 8 februarie 1872, la Teatro alla Scala din Milano, unde Verdi a supervizat personal toate detaliile producției.


O capodoperă cu ecouri universale

Aida a fost primită cu entuziasm de public, deși unele voci critice au remarcat pasaje considerate convenționale. Cu toate acestea, începând cu anii 1870, opera s-a impus definitiv în repertoriul internațional, rămânând până astăzi una dintre cele mai iubite și montate creații lirice din lume.

Acțiunea operei îmbină teme romantice și drame politice, în centrul poveștii aflându-se sclava Aida – de fapt, o prințesă etiopiană – și curajosul Radames, care își păstrează iubirea vie în ciuda geloziei prințesei Amneris și a amenințărilor continue. Povestea lor se desfășoară în ambianța exotică a Egiptului antic, într-un cadru vizual și sonor de o frumusețe copleșitoare.

Opera din Cluj – un bastion al culturii românești

Spectacolul aniversar Aida nu este doar o montare de excepție, ci și o reafirmare a rolului pe care Opera Națională Română din Cluj-Napoca îl joacă în peisajul cultural al României și Europei. De-a lungul celor 105 ani de existență, instituția a format generații întregi de artiști, a încântat publicul prin producții de cel mai înalt nivel artistic și a fost un veritabil ambasador al artei lirice românești.

Cu aplauze, strigăte de bucurie, confetii și zâmbete pe fețele spectatorilor – așa s-a încheiat seara premierei spectacolului AIDA. 

sursa video: Opera Națională Română Cluj-Napoca

sursa foto: Nicu Cherciu, Opera Națională Română Cluj-Napoca

Te-ar putea interesa si

Comenteaza