Se propune boicotarea bugetării participative. Activist: „În Cluj, există deja o revoltă mocnită la adresa modului în care Primăria gestionează bugetarea participativă”

by Oana Spiru

Bugetarea participativă aduce tot mai multe controverse la Cluj-Napoca, cifrele de participare fiind în scădere de la an la an. Adrian Dohotaru propune boicotarea bugetării participative până se rezolvă câteva problemele semnalate de acesta. Activistul susține că 80% dintre proiectele depuse de cetățeni la bugetarea participativă a Clujului în 2021 au fost declarate neeligibile de către Primărie.

„În Cluj, există deja o revoltă mocnită la adresa modului în care Primăria gestionează bugetarea participativă. Adică, foarte discreționar, fără dezbateri și preselectând proiecte pe care deja vrea să le facă. Plus că municipalitatea prioritizează dintre proiectele votate ce i se pare mai glam și mai „creativ”, nu neapărat ce e mai necesar.

Mă aștept la o scădere și mai mare a participării pentru că primăria nu are cum să explice rațional de ce sunt declarate neeligibile proiecte de creșe în Piața 1 Mai sau de piste de biciclete în Mărăști sau amenajări de parcuri în Dâmbu Rotund doar pentru că nu se încadrează în bugetul de 150.000 de euro, oricum extrem de arbitrar impus”, explică Adrian Dohotaru.

O altă problemă semnaltă de Adrian Dohotaru este că Primăria spune că nu intervine decât pe domeniul public al municipalității.

Activistul propune boicotarea bugetării participative până se rezolvă câteva probleme semnalate mai sus. Conform acestuia, alte orașe din România, dar mai ales din străinătate respectă toate propunerile de mai jos, Clujul (încă) nu:

  1. renunțarea la pragul mic de 150.000 de euro pentru a avea investiții mai relevante
  2. renunțarea la condiția de fi proiectul doar pe domeniul public al Primăriei pentru a permite administrației să se angajeze în negocieri cu privați (ca în Parcul Est) sau cu alte instituții publice (Parcul Prodan)
  3. introducerea de discuții și dezbateri publice pentru a analiza proiectele înainte de a deveni proiecte, dar și după ce încep să se contureze
  4. participarea societății civile și a celor care propun proiectele în comisia / consiliul care declară eligibile proiectele
  5. crearea unui departament de bugetare participativă în primărie pentru a știi exact cine sunt responsabilii de acest proces, pentru a ține legătura cu ei privind implementarea proiectelor, dar mai ales pentru a gândi designul procesului, care ar trebui realizat împreună cu societatea civilă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza