Se pot organiza sau nu se pot organiza marile festivaluri în 2020?

by admin

Situația marilor festivaluri din România este în continuare incertă. Edițiile din 2020 ale festivalurilor sunt puse sub semnul întrebării încă de la debutul pandemiei de COVID-19 în România.

Organizatorii evenimentelor nu au primit până la această oră clarificări din partea autorităților în ceea ce privește organizarea evenimentelor mari. Se pot organiza sau nu se pot organiza?

Ieri, 19 mai, hotărârea de Guvern privind starea de alertă a fost amendată, pe alocuri, de către comisiile juridice ale Parlamentului.

„ Amendamentul privind posibilitatea organizării evenimentelor drive-in a căzut la vot, nu a fost susținut de către PSD și PNL dar, în schimb, a fost votat un alt amendament care prevede că:
Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producție de film și audiovizual, a instituțiilor, inclusiv organizatori de drept privat, de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, inclusiv organizații de drept privat, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private pot fi desfășurate în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului culturii și ministrului sănătății, emis în temeiul art. 44 și al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, în termen de 5 zile de la adoptarea prezentei Hotărâri”. Asta înseamnă că anumite evenimente culturale de tip proiecții de film (sau altele) care se desfășoară în aer liber și respectă normele de distanțare socială deja cunoscute de toată lumea, vor putea fi organizate. Să sperăm că plenul Parlamentului va vota mîine această formă a HG-ului și poate vor mai reveni și asupra drive-in-ului. Mi-e limpede că. în fapt, nu se cunoaște ce presupune organizarea unui astfel de event și politicienii s-au speriat degeaba. Partea bună e că în 5 zile trebuie concepute norme de desfășurare ale acestor evenimente și lucrurile vor fi mai clare pentru cei care sunt implicați în evenimente/filmări și nu numai, spune Tudor Giurgiu, președintele TIFF.

Organizatorii festivalurilor sunt nemulțumiți de atitudinea autorităților, aceștia așteptând din luna martie o clarificare a situației în ceea ce privește organizarea evenimentelor mari în aceasta vara.

„So, cam cum am putea noi să solicităm autorităților anularea festivalurilor?! Noi care lucram 360 de zile pe an pentru 4 zile de festival x2 ? Credeți ca exista cineva care sa își dorească mai mult decat noi organizarea festivalurilor? Ceea ce am cerut autorităților, încă din luna martie cand ne-am arătat sprijinul în bătălia cu Covid, din proprie initiativa, a fost clarificarea situației noastre ca industrie: vom putea sau nu vom putea organiza evenimente mari în aceasta vara/an. De fiecare data ni s-a explicat că trebuie sa avem răbdare, să urmărim evoluția. Lucru pe care l-am făcut. Ba mai mult i-am îndrumat și pe fanii noștri să respecte toate indicațiile autorităților, sa fie înțelegători și să aibă răbdare ca lucrurile se vor clarifica. Când am văzut că claritatea întârzie, am luat inițiativa știind ca avem o datorie față de fanii care au cumpărat bilete și care nu știu ce se va întâmpla în acest an, și le-am dat garanția ca pot veni la una din următoarele ediții, indiferent de ce se va intampla în acest an. Deci, noi am făcut ceea ce a depins de noi: am ascultat, ne-am implicat, am îndrumat, am luat decizii care sa îi protejeze pe fanii noștri. Dar mai departe avem nevoie de clarificări din partea autorităților. Și nu e vorba doar de noi, UNTOLD și Neversea. E vorba de toate evenimente din aceasta vara, fie ca vorbim de Electric Castle, de Tiff, Jazz in the Park, Street Food Festival, concerte, toata lumea are nevoie de claritate din partea autorităților: se pot organiza sau nu se pot organiza? E atata de simplu! Dacă nu se pot organiza spuneti-ne clar pe ce perioada nu se vor putea organiza, fiindcă nici noi nici colegii de breaslă nu putem sa ne organizăm activitatea cu decizii asumate pe maxim 30 de zile! Iar dacă se pot organiza, spuneti-ne în ce condiții se pot organiza și apoi lăsați-ne pe noi sa decidem dacă, în condițiile noilor restricții (gen distanțare socială din 2 în 2 m, maxim 3 oameni care pot forma un grup), putem sau nu putem crea experiența de festival pe care o asteapta toata lumea”, explică organizatorii UNTOLD & NEVERSEA.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Marius G 20/05/2020 - 15:09

In cazul TIFF intradevar se pune in discutie anularea sau permiterea acestui festival, in functie si de cum se interpreteaza regulile de distantare si igiena.
Dar pentru Untold, hai sa fim seriosi.. chiar exista dubii cu privinta la faptul ca orasul Cluj Napoca va devenii un focar de infectie COVID odata ce vor fi adus in oras zeci de mii de drogati din toate colturile pamantului ?!

Daca vor sa tina cu orice pret festivalul, sa il tina in alt oras.

Raspunde

Comenteaza