Se poate și la Cluj! Prețul chiriilor a scăzut ușor în ultimele luni

by Cezar Leizeriuc

Piața imobiliară din Cluj-Napoca se află în acest moment într-o ușoară scădere în ceea ce privește prețurile închirierii apartamentelor. Multe spații au devenit disponibile după ce studenții au plecat către localitățile de domiciliu, profitând de posibilitatea continuării studiilor în mediul online, în loc să plătească chiria pe vară.

„Pe piață sunt acum peste 700 de anunțuri unice de apartamente de închiriat disponibile. Comparativ cu anul trecut este o creștere de aproximativ 10-15%. Piața stagnează comparativ cu lunile precedente. În schimb, comparativ cu anul precedent, în aceeași perioadă, numărul cererilor este în scădere, în timp ce numărul apartamentelor disponibile este în creștere. Multe dintre apartamentele disponibile momentan sunt cele care au fost ocupate de către studenți, care nu au mai dorit să achite chirie pentru 5-6 luni și au preferat să renunțe la apartamente și să reia căutările în toamnă”, explică Alexandru Dragoste, agent imobiliar.

Cei rămași pot profita acum și mulți încearcă să se mute din apartamentul în care stau, într-unul cu o chirie mai mică.

„Cei care se mută în contextul actual sunt persoanele care lucrează la Cluj și vor sa se mute dintr-un apartament mai scump în altul mai ieftin, în aceleași conditii (finisaje, mobilier și/sau locatie). Practic își caută un upgrade al confortului, atât din punct de vedere financiar cât și al căminului”, spune agentul.

În unele cazuri, chiria apartamentelor a scăzut cu 50 până la 70 de euro. Desigur, acest lucru a fost posibil după ce proprietarii au acceptat o negociere mai flexibilă ca niciodată.

„Trendul este de scădere, prețurile publice au scăzut în medie cu 10%, iar la vizionarea apartamentelor de către chiriași, proprietarii au fost mult mai deschiși negocierilor, în unele cazuri s-a negociat chiar cu 20% din prețul inițial (cel pe care îl avea anul trecut sau la începutul anului acesta). De exemplu dacă un apartament de 2 camere era la 450 euro înainte, acum se poate închiria la 400 euro, poate chiar 380 în unele cazuri”, explică agentul imobiliar.

De asemenea, acum este un moment oportun să își caute o chirie și cei care vor reveni la Cluj în toamnă, când reprezentanții agențiilor imobiliare spun că prețurile vor crește din nou dacă evoluția cazurilor de Covid va fi și ea una favorabilă. De altfel, aceștia susțin că este puțin probabil ca prețurile să scadă mai mult de atât.

„Este de luat în considerare că acum au de unde să aleagă oferte mai bune, comparativ cu perioada septembrie-octombrie când oferta va fi mult mai limitată <<Acum pot alege, la toamna vor culege>>. Este posibil să existe o corecție de câteva procente, văzând ce se întâmplă acum și să stabilizeze în curând. Nu putem vorbi de scădere drastică a prețurilor, pentru că în continuare Cluj-Napoca este un oraș studențesc și un centru IT, iar cererea este în continuă creștere”, susține Alexandru Dragoste.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza