Scad cazurile de Covid-19 la Cluj? Emil Boc: “Ne mai așteaptă încă 10 zile complicate, după care sperăm la faza de platou și de descreștere”

by admin

Primarul Emil Boc a precizat că municipiul Cluj-Napoca va intra undeva spre sfârșitul săptămânii viitoare ”în faza de platou”, în ceea ce privesc infectările de Covid-19. Edilul a transmis că în această săptămână numărul de cazuri noi va mai crește, însă situația se va stabiliza. Boc îi îndeamnă pe clujeni să se imunizeze cu mențiunea că vaccinarea este singura cale pentru a evita boala gravă.

“Rata de infectare astăzi este de 7,90 la mia de locuitori. În 18 noiembrie anul trecut, aveam 9.67 la mie. Am fost la o rată apropiată de cea de azi, în 7 aprilie 2021. Avem această variantă Delta cu o creștere în trendul mediei naționale. Dar, la Cluj, avem două avantaje. Aș sublinia aceste lucruri care ne definesc.

Avem o rată bună de vaccinare, poate cea mai bună din România. Avem o rată de vaccinare de 53,88% populație cu cel puțin o doză. Dacă vom adăuga aici, dar nu avem date, cu persoanele care au trecut prin boală, cu siguranță ne apropiem de 60% populație imunizată. Asta ne ajută ca și comunitate să nu facem formă gravă de COVID-19 și prin asta să rămână mai multe locuri la terapie intensivă, pentru cei care nu sunt vaccinați și fac forme grave de COVID. Asta este partea plină a paharului, un grad ridicat de vaccinare, combinată cu un procent mare de vaccinare cu doza 3.

Conform informațiilor primite ne îndreptăm, după o perioadă de creștere încă ușoară în această săptămână, spre o fază de platou la Cluj. Experții ne-au spus că faza de creștere nu este extrem accelerată, ca și în alte orașe. Încet, dar sigur, ne vom îndrepta spre o fază de platou. Nu încă, dar cel mai probabil de săptămâna viitoare, vom vedea unde se va stabiliza. În consecință, mesajele sunt foarte directe și precise: vaccinarea este singura cale pentru a evita boala gravă și ajungerea la ATI. O spun specialiștii din toată lumea. Decesele și cazurile grave sunt, peste 92%, la cei nevaccinați.

Ne mai așteaptă încă 10 zile complicate, după care, sperăm la faza de platou și de descreștere”, a explicat primarul Emil Boc în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Local al municipiului Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza