Românii urmează să primească bani pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Vezi ce spun specialiștii

by Oana Spiru

Foarte puțini români sunt aceia care nu s-au gândit măcar o dată să îți schimbe locuința într-una verde. Dacă în anii trecuți proiectul casa verde fotovoltaice a fost un esec, în foarte scurt timp Guvernul pregătește unul nou, iar românii speră să primească banii promiși. Acum este perioada dosarelor, însă experții în energie spun că cel puțin pentru locuințele cu suprafețe mici unde nu există consum mare de energie, investiția nu este atât de rentabilă. La Cluj s-a desfășurat una dintre cele mai mari conferințe pe energie.

E freamât mare în multe familii de români care mizează pe banii pe care îi vor primi prin programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice. Practic, se oferă sprijin pentru 87.500 de gospodării pentru a-și reduce costurile la energie electrică.

„Este interesant din punctul meu de vedere să ai acasă sistem de producere a energiei, să îl produci acolo unde îl consumi. Din punct de vedere tehnic este foarte avatajos și normal”, a declarat Ștefan Gadola, Președintele Consiliului de Administrație Energobit.

Firmele din România care montează astfel de panouri spun că le-a crescut în ultimii ani cererea.

„Este o zonă verde care ne place, este un domeniu care deși este acum la început, are o creștere incredibilă. Un lucru pe care mi-a plăcut mereu să-l spun: evolția tehnologică este atât de mare in fiecare zi că putem face comparația că cel care a inventat becu nu a perfectionat lumanarea”, a declarat Ciprian Bodiu, director comercial Parapet.

Prin programul lansat de AFM autoritățile sprijină consumatorii casnici cu o parte din bani, consumatorul casnic fiind nevoit să dea o sună mică, iar amortizarea investiției este pe o perioadă scurtă.  Pe de altă parte dacă privim în anii anteriori mulți români au rămas cu buza umflată. S-au ales doar cu promisiuni.

Panourile fotovoltaice sunt de mare ajutor pentru cei care au un consum uriaș de energie. Pentru casele cu un consum redus, experții recunosc că nu este cea mai bună investiție pentru că se va amortiza destul de greu.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza