Curent electric de la… gard. Ce idee a avut un antreprenor clujean

by admin

Primul gard fotovoltaic din Cluj, compus din 12 panouri, a fost montat la sediul unei firme. Antreprenorul Antal Tibi spune că este o investiţie de viitor, care are nenumărate beneficii.

Gardul construit din panouri solare este funcţionabil, produce curent electric şi practic alimentează întreaga firmă. Astfel, facturile pentru curent şi alte servicii au scăzut semnificativ. Antreprenorul Antal Tibi spune că amplasamentul va aduce beneficii în special iarna, când soarele coboară mult înspre sud. În plus, compoziția nu permite zăpezii sau prafului să se depună.

„E o mulţumire sufletească, în primul rând, care nu se poate cuantifica, când vezi că toate aparatele din interior funcţionează de la soare, deci efectiv soarele învârte un aer condiţionat şi merge un laptop, un calculator”, spune Antal Tibi.

Ideea i-a apărut acum 10 ani, când a intrat în această afacere și împreună cu un prieten a montat primul panou fotovoltaic. Pe atunci, nimeni nu era impresionat de acest lucru. Peste câţiva ani, având o cabană lângă un lac unde nu era curent electric, Antal Tibi a reușit să alimenteze întreaga construcție cu ajutorul panourilor și a dezvoltat încet-încet o întreaga afacere. „Am reuşit să fiu independent acolo şi să-mi fac curent, să am televizor, internet, tot ce îmi trebuie. După care şi-au făcut şi nişte vecini de-ai mei şi am ajuns în situaţia să montăm anul acesta în jur la o sută de staţii la spitale de dializă, staţii peco, magazine”, afirmă acesta .

Deși beneficiile sunt clare, antreprenorul clujean mărturisește că România se află încă la început în acest domeniu şi multă lume nu este receptivă. „Trebuie să ducem o muncă de lămurire foarte mare, cu mulţi clienţi. În primul rând pentru a le explica faptul că investiţia se amortizează relativ repede faţă de alte investiţii, în maximum 6 ani. După care, fiind investiţia amortizată, ai parte de curent gratis, ca să zic aşa”, explică Antal Tibi.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza