Prevenția în cancerul de sân începe acasă. Campanie a Institutului Oncologic, alături de baschetbaliștii de la U-BT

by Cristina Mihaila

Peste 90% dintre cazurile de cancer de sân sunt tratate cu succes dacă sunt depistate la timp. Campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea” se află la a treia ediție și își propune să ajute femeile să înțeleagă că prevenția în cancerul de sân începe acasă. Primul pas în depistarea cancerului mamar este autopalparea lunară, iar pasul imediat următor este programarea la medic pentru orice suspiciune descoperită.

Anul acesta, campania cuprinde lecții de autopalpare desfășurate în Cluj-Napoca (Carrefour VIVO! Center, 5-10 octombrie), Timișoara (Shopping City, 5-10 octombrie), București (Carrefour Orhideea, 13-17 octombrie) și Iași (Felicia Shopping Center, 13-17 octombrie).

Studente la facultățile de Medicină din aceste orașe vor învăța femeile cum să își facă autopalparea sânilor în mod corect, cu ajutorul unor mulaje anatomice sub formă de sâni şi al unui clip video.

„Un alt pas important în prevenția cancerului de sân este programarea la ecografie (până în 40 de ani) sau la mamografie (după 40 de ani). Această programare ar trebui să fie un obicei firesc, așa cum îți serbezi ziua de naștere, de pildă! Ecografia mamară nu doare, nu este neplăcută, nu este periculoasă, nu este invazivă, nu trebuie să faci pregătiri speciale pentru ea și poate fi cel mai frumos gest de iubire față de tine și cei dragi.” spune Cosmina Grigore, președinta Asociației Imunis.

În acest an, echipa de baschet U-BT Cluj-Napoca s-a alăturat campaniei, pentru a duce mai departe mesajele despre prevenție în cancerul de sân. Jucătorii vor purta echipamente de culoare roz, iar femeile care vor veni în public la două meciuri ale U-BT (cu CSM Oradea, pe 10 octombrie, la BTarena și cu Dinamo București, pe 22 octombrie) vor primi informații despre prevenția cancerului de sân și vor putea beneficia de ecografii mamare gratuite oferite de partenerii campaniei. Mai mult, la primul dintre cele două meciuri, mingea de deschidere va fi aruncată simbolic de o supraviețuitoare a cancerului de sân.

„În baschet există un termen – angajare. Așa începe orice confruntare. E momentul în care încerci să sari cât mai sus ca să câștigi mingea pentru echipa ta. Noi, de la U-BT, promitem angajare totală în a fi alături de femeile din viața noastră, de acasă sau din public.” spune Mihai Silvăşan, antrenor principal U-BT Cluj-Napoca.

În cadrul campaniei, partenerii acesteia vor oferi 150 de ecografii mamare gratuite, atât în Cluj-Napoca, prin parteneriatul cu U-BT Cluj-Napoca, dar şi în Bucureşti, în cadrul lecţiilor de autopalpare.

„Vreau să trag un semnal de alarmă cu privire la scăderea diagnosticării cancerului mamar și să fac un apel către toate femeile să se prezinte la controlul de specialitate.” spune Șef Lucrări Dr. Cătălin Vlad, Manager Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

De altfel, și Cezar Irimia, președintele FABC, atrage atenția că „Diagnosticarea și tratamentele oncologice trebuie să continue și în timpul pandemiei. Cancerul nu așteaptă să treacă pandemia. Femeile care suspectează un cancer de sân trebuie să vină cu încredere la spital, iar cele diagnosticate deja, trebuie să aibă acces la tratament în condiții optime.”

„Creșterea calității vieții pacientelor este o prioritate pentru noi. Da, trebuie să cunoaștem ghidurile medicale, da, trebuie să aplicăm protocoalele, să fim la curent cu cele mai noi cercetări și modalități terapeutice inovatoare, dar în aceeași măsură trebuie să comunicăm clar și empatic cu pacientele.” spune Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

„Sunt ani buni de când am demarat un program pilot de screening pe 5000 de femei și un studiu de fezabilitate în parteneriat cu Ministerul Sănătății. Începând cu anul 2020, IOCN a continuat demersurile, cu un proiect de implementare și extindere la nivel național pentru programul de screening, care își propune ca până în anul 2030 să scadă mortalitatea prin cancerul de sân cu 5%.” spune Dr. Carmen Lisencu, Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă”.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza