Preotul Daniel Avram, unul dintre colaboratorii apropiați ai PS Florentin Crihălmeanu: „În toate momentele importante ale vieții mele l-am simțit aproape”

by Oana Spiru

O veste cutremurătoare a zguduit biserica greco-catolică din România, după ce Preasfinția Sa Florentin Crihălmeanu, episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, a încetat neașteptat din viață din cauza COVID-19. Iubit atât de enoriașii pe care i-a păstorit aproape două decenii, cât și de cei care l-au cunoscut, trecerea sa la Domnul a lăsat un gol imens în sufletele tuturor.

Preotul greco-catolic Daniel Avram, unul dintre colaboratii apropiați ai PS Florentin, a evocat pentru „Servus Cluj!” personaliatea marcantă a ierarhului: un suflet drag, un pastor desăvârșit, un om dăruit cu totul lui Dumnezeu.

„A fost un episcop care a stat alături de oameni, de mine, încă din vremea în care mă aflam la liceu. A fost alături de alți colegi de ai mei preoți, nu dictându-ne ce cale să alegem, nu impunându-se ci mereu sprijindu-ne, dându-ne încredere și libertate. Eu pot să mărturisesc că în toate momentele importante ale vieții mele l-am simțit aproape. A fost un colaborator apropiat și îi mulțumesc pentru tot ceea ce m-a ajutat să înțeleg. A fost un episcop al unității. Unitate pe care o căuta și o promova printre preoții săi, printre credicioșii greco-catoloci din Eparhia pe care o păstorea, unitate pe care o promova și o căuta și cu ceilalți credicioși creștini din țara noastră, mai ales cu frații ortodocși. Un episcop al unității care mereu avea o inimă blândă, înțelegătoare, care să îi accepte pe toți. Făcea totul ca această unitate să dăinuie”, a povestit preotul Daniel Avram.

Cel mai tânăr episcop catolic din lume în momentul hirotonirii, PS Florentin a rămas mereu apropiat de tineri. „Ori de câte ori se regăsea în mijlocul tinerilor se întâmpla o transformarea extraordinară cu episcopul Florentin. Ieșea la lumină această primăvară spirituală a sa. Mereu erau încântat să văd această bucurie, dăruire pentru cei tineri. Știa să le spună și povești celor foarte micuți, știa să discute și cu cei mai mari. Era extraordinară această dăruire a sa. Era un om al rugăciunii, un om dăruit lui Dumnezeu, un teolog foarte fin. Un om care se adâncea în studierea Sfintei Scripturi și mereu ne invita la asta și pe noi. Trebuie să mărturisim că nu întodeauna țineam pasul cu Preasfinția Sa. Toate acestea mă fac să cred acum că în lumea lui Dumnezeu, Preasfinția Sa, Florentin, va celebra în veșnice la Altarul Mielului Jertifit Mântutorului Iisus Hristos pentru totdeauna, bucurându-se de răsplata lui Dumnezeu”, a mai mărturist părintele Daniel Avram.

PS Florentin Crihălmeanu s-a născut în Iaşi, la 17 septembrie 1959. Între 1979-1984, a urmat cursurile Facultăţii de Mecanică din cadrul Institutului Politehnic, Cluj-Napoca. După ce în 1986 a început în clandestinitate studiile pentru preoţie, a fost hirotonit preot la data de 9 septembrie 1990 de către PS George Guţiu. A studiat la Roma în perioada 1990-1994, iar pe 7 iulie 2005 a susţinut Teza de Doctorat la Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Pontificale Urbaniana din Roma. La 9 noiembrie 1996 a fost numit Episcop auxiliar al Eparhiei de Cluj-Gherla, fiind consacrat Episcop la 6 ianuarie 1997, la Roma, de către Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. În data de 18 iulie 2002, a fost numit al optulea Episcop eparhial de Cluj-Gherla, iar la 6 august 2002 a fost înscăunat în Catedrala Schimbarea la Faţă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza