Premierul vrea accelerarea campaniei de vaccinare in rural. Prefectul Clujului: “Vaccinarea în mediul rural este deja ‘pe roți’ la noi în județ”

by admin

Într-o conferință susținută în urmă cu două zile, premierul Florin Cîțu a explicat că există diferențe prea mari între județe la rata de vaccinare, mai ales în mediul rural. Prin urmare, premierul a trecut la fapte și a purtat câteva discuții cu toți prefecții din țară pentru crearea unui nou concept: “Orașul vaccinează satul”. Cîțu le-a transmis acestora că trebuie să facă un efort pentru a accelera campania de vaccinare în mediul rural si să asigure vaccinarea și în zonele aglomerate precum gări, aeroporturi sau mall-uri.

“Domnul Cîțu ne-a transmis să ne îndreptăm și către mediul rural. Noi avem oricum centre de vaccinare acolo, am avut chiar și Maratonul de la Chinteni. Intenționăm să organizăm în continuare maratoane în zonele rurale unde există disponibilitate. Acolo unde avem centre de vaccinare se pot constitui la nivelul fiecăruia câte o echipă mobilă care să meargă și în alte sate. E ceva în plus de ceea ce fac cadrele medicale de la Spitalul Militar.

Vaccinarea în mediul rural deja este <<pe roți>> la noi în județ. Avem un plan, așteptăm doar listele primarilor cu propuneri pentru ca mai apoi echipele să viziteze acele localități. Le vom lua pe rând în ordinea solicitărilor”, a declarat pentru Servus, Cluj, prefectul Clujului, Tasnadi Szilard.

În mediul rural, în funcție de solicitările cetățenilor se vor utiliza doze de ser Johnson&Johnson sau Pfizer BioNTech: “Varianta ideală, din perspectivă logistică, ar însemna să nu se efectueze mai multe deplasări în zonele rurale. Aici mă refer la echipele medicale care ar trebui să facă deplasarea dus-întors în fiecare zi. Ideal ar fi vaccinul monodoză, adică Johnson&Johnson. În măsura în care există cerință pentru Pfizer, echipele mobile vor administra la plecare acest tip de vaccin”, explica prefectul.

În localitățile din mediul rural al județului Cluj, echipele mobile vor interveni doar acolo unde vor exista solicitări. Listele vor fi întocmite de primarii respectivi, iar mai apoi autoritățile vor decide dacă este cazul de organizarea unui Maraton de Vacciare sau deplasarea unei echipe mobile.

“Nu o să mergem cu echipe și o să umblăm pe străzi și să întrebăm oameni din casă în casă cine mai dorește. De aceea am vorbit cu primarii să facă un plan și să vadă numărul solicitărilor persoanelor. Au fost situații când echipele mobile au vaccinat 10-15 persoane dintr-o comună. Nu este vreo condiționare de un număr minim. Unde nu va exista solicitare, vom considera că nu există cerință.

Decât să facem un Maraton pentru 20-30 de persoane, mai bine merge o echipă mobilă, termină în jumătate de zi și s-a rezolvat problema. Se pot duce chiar în aceeași zi într-o altă localitate. Depinde foarte mult de primarul respectiv de UAT. Dacă el dorește un Maraton, deoarece nivelul de solicitare este unul foarte ridicat, nu este nicio problemă. Cum a fost situația la Chinteni. Doamna primar ne-a solicitat organizarea Maratonului, unde s-au vaccinat 120 de persoane în două zile”, explică Tasnadi Szilard.

Întrebat despre varianta amplasării caravanelor de vaccinare în cartierele municipiului Cluj-Napoca, prefectul Clujului a transmis că acestea vor fi montate doar dacă vor exista cerințe suplimentare din partea clujenilor.

“În momentul de față nu știu să fie vorba despre montarea unor caravane în cartierele municipiului, dar dacă vor exista solicitări, vom monta. În cartiere avem oricum acele centre de vaccinare carae funcționează de la început. Dacă va exista cerință suplimentară, fără nicio problemă se vor monta”, a încheiat Tasnadi Szilard.

Planul de solicitări pentru intervenția echipelor mobile în zonele rurale ale județului Cluj:

Marți, 25 mai – Feleacu (12 persoane), Tureni (12 persoane) / miercuri, 26 mai – Săndulești (21 persoane), Mihai Viteazu (19 persoane) / joi, 27 mai – Cornești (60 de persoane) / vineri, 28 mai – Viișoara (7 persoane), Petreștii de jos (29 de persoane), Aiton (80 de persoane). Vineri vor activa în teren două echipe mobile. Programul pentru săptămâna următoare va fi stabilit cel mai târziu vineri, 28 mai.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza