Povești, creativitate și îndrăzneală: UAD Fashion a adunat sute de iubitori de modă la Cluj

by Oana Spiru

Sute de persoane iubitoare de modă au fost prezente aseară la UAD Fashion, cel mai mare eveniment dedicat absolvenților de modă și design vestimentar din România. Ediția cu numărul 28 a adus pe podiumul de la MINA Cluj, cel mai mare centru de artă imersivă din țară, nu mai puțin de 29 de colecții-capsulă – 17 lucrări de licență și 12 de master.

Într-un decor spectaculos, printre proiecții și jocuri de lumini, modelele au defilat cu grație purtând creațiile tinerilor designeri, care pășesc cu încredere în lumea modei.

„Pentru mine este prima dată când particip la un astfel de eveniment… nu știu, o să fiu surprinsă, cel mai probabil plăcut!”, spunea o tânără din public, emoționată de experiență.

Inspirație din filme, flori și povești personale

Fiecare student a avut libertatea de a-și spune propria poveste prin haine, folosind materiale diverse – de la paiete, catifea și dantelă, până la cauciuc sau piele.

Sebastian Crucianu, absolvent de licență, a ales să aducă pe podium spiritul filmelor preferate:

„M-am inspirat din regiile lui Tarantino, Noel, Zuckerman și mi-am imaginat fiecare ținută ca fiind purtată de un personaj al acestor filme”, povestește el.

De cealaltă parte, Bianca-Larisa Hiriştea a văzut frumusețea acolo unde alții ar vedea defecte:

„Colecția mea se leagă în jurul ideii de degradare – degradarea văzută ca ceva frumos. Inspirația mi-a venit de la o floare”, explică Bianca.
„Am folosit în special tehnici de tricotat și croșetat și mai multe tipuri de ață, inclusiv tehnici de printare.”

UAD Fashion – o rampă de lansare

An de an, UAD Fashion nu este doar un show, ci o adevărată platformă pentru viitorii designeri.

„Dorim să facem acest eveniment o platformă de promovare și cumva devine un eveniment în care, de la partenerii media la partenerii din industrie, vin toate zonele încât să le oferim studenților șansa de a avea ulterior diferite joburi sau internshipuri, sau chiar să își găsească pe cineva care să îi sprijine în a-și face propriul lui brand”, explică lect. univ. dr. Anca Luiza Zaharia, din cadrul Departamentului Modă-Design Vestimentar UAD Cluj.

Povestea unui designer de succes

Un moment special al serii a fost colecția de închidere semnată de Oana Lupaș, designer clujean și fostă absolventă UAD, care le-a oferit studenților un exemplu viu că se poate reuși:

„Sunt foarte onorată să fiu aici. Povestea brandului nostru arată că poți fi designer în România, să ai succes, să funcționeze și, cel mai important, să trăiești făcând ceea ce îți place”, spune Oana.
„Nu mi se pare nici mai ușor, nici mai greu decât acum 17 de ani, dar rețelele sociale sunt un tool care îți permit să ajungi la mult mai multă lume.”

Ce spun cei cu experiență: creativitatea și îndrăzneala fac diferența

Designerul clujean Călina Ghițulescu Langa a privit cu nostalgie și optimism către noile generații:

„Când am pășit eu, acum fix 30 de ani, era mult mai greu. Oportunitățile de acum sunt cu totul diferite și mult mai ofertante față de anii ’95”, spune ea.

Și studenții simt că povestea și perseverența sunt cheile reușitei:

„Principalul atu al unui designer? Îndârjirea. Trebuie să tragem cu dinții, metaforic vorbind, de acest vis”, crede Sebastian Crucianu.
„Maleabilitatea este esențială”, completează Bianca-Larisa Hiriştea. „La fel ca un material, trebuie să te poți adapta și reinventa în funcție de nevoi.”

Cu inspirație, curaj și susținerea comunității creative, tinerii designeri clujeni demonstrează că viitorul modei românești arată promițător – și are deja povești gata să cucerească podiumurile.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza