Povestea lui Mircea Florian, unul dintre artiștii care urcă pe scena EC Special. Cum s-a remarcat formația “Florian din Transilvania” în anii ’80 și de ce a ajuns să locuiască în Germania

by admin

Florian din Transilvania este o formație românească de muzică rock și muzică eletronică înființată și condusă de muzicianul Mircea Florian, unul dintre cele mai influente nume ale muzicii românești de avangardă din anii ’70-’80 încoace. Grupul a luat ființă în anul 1982 și s-a remarcat imediat prin spectacole inedite și de avangardă realizate în perioada comunistă și prin muzica experimentală,care se regăsește parțial pe albumul Tainicul vârtej. Trupa îmbină muzica rock şi electronică cu influenţe new wave, punk, minimal, kraut rock şi rock psihedelic.

“Grupul Florian din Transilvania are o istorie bogată. În același timp are și o istorie tristă, deoarece o parte dintre membri nu mai sunt. Alții s-au retras definitiv. Este un grup electric pe care eu mi l-am dorit foarte tare. N-am vrut ca numele să fie pompos, e cel mai adevărat nume. E interesant faptul că pe niște afișe de la câteva concerte din trecut, scria Cargo din Timișoara, iar la Florian din Transilvania scria București. Destul de caraghios”, ne povestește Mircea Florian.

Mircea Florian (71 de ani) s-a născut în Satu Mare, însă din anul 1987 locuiește în Germania. Chiar dacă mereu a fost departe de casă, de-a lungul carierei, artistul a colaborat cu formații precum Phoenix sau Subcarpați.

În anii ’85, artistul a plecat în America pentru a lucra în domenii experimentale, muzică, arte cu neoane, dar și instalații. După mai bine de doi ani acesta a ajuns în Germania. Până în anii ’90 nu a venit în țară, abia prin ’91 s-a reîntors pentru prima dată, “misterios, așa cu ajutoare”, după cum ne dezvăluie Mircea Florian, la cererea formației Phoenix alături de care artistul a cântat mai multă vreme.

Comparația publicului din anii ’60 vs publicul din prezent

“Comparația publicului din anii ’60 cu cel din prezent e greu de făcut. Publicul din toți acei ani înainte de ’90, avea o paletă mult mai redusă de opțiuni culturale. Nu avea cinematografe în care să ruleze filme, decât unele anume, în schimb teatrul mergea foarte bine. Invitațiile din străinătate pentru concerte apăreau cam la doi ani. În rest se cânta în <<zeamă proprie>>. Nu era rău nici așa, era o formulă ok. Dar lumea nu avea alternative. Apărea ceva, un eveniment, lumea venea în valuri. Nu mai văzuseră poate un spectacol de săptămâni bune și erau foarte dornici.

Publicul din ziua de astăzi face parte dintr-un public universal urban. N-au un interes deosebit în lucrurile ceva mai vechi, deși sunt și aici grupuri în care unii mai ascultă, știu ce s-a întâmplat în trecut. Publicul din ziua de astăzi este mai diluant și omogenitatea a scăzut. Astăzi mă aștept la absolut orice, sincer. Cred că va fi ok pentru că vor înțelege că în fața lor e cineva care vrea să le transmită ceva adevărat despre el, dar totodată și despre ei”, explică artistul.

Artistul își descrie propriul public astfel: “Sunt oameni deschiși la minte cu interese în ceea ce înseamnă poezia și muzica, adică melopoia. Am avut în trecut o echipă care se numea Ceata Melopoică. De asemenea, sunt oameni cu multă curiozitate, deoarece ceea ce fac eu, are mici elemente teatrale, aproape invizibile”.

Momentan, Florian din Transilvania are patru membri, însă în viitorul apropiat se va mai alătura trupei cel puțin o persoană.

“Am spus-o de mai multe ori. Eu în Germania cânt mai puțin decât în România. Acolo nu cânt aceleași piese ca aici dintr-un motiv simplu. Eu îmi scriu versurile și n-am reușit încă să găsesc echivalente de versuri în limba germană care să mă mulțumească. Literatura, dar mai ales poezia e una care se lasă foarte greu translatată, iar pe mine mă interesează la fel de tare îmbinările de arte, mai ales arta instalațiilor sau arta performativă. Am făcut multe expoziții în Germania, însă mai puține concerte. Pe viitor mi-am propus să cânt muzică electronică acolo, însă mai puțin cu textele, deoarece e intraductibil”, precizează Mircea Florian.

Florian din Transilvania va cânta la EC_Special pe scena amplasată în curtea Rectoratului UBB astăzi, 10 august, de la ora 22:00: “Da, am emoții, dar ca întotdeauna ele sunt drămuite. Nu e nimic exagerat, dar întâlnirea cu un public tânăr precum cel de la Electric Castle este un element provocator”, încheie Mircea Florian.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza