Plante aromatice și medicinale, produse în serele USAMV

by Cristina Mihaila

Rozmarin, mentă, busuioc, salvie, sunt doar câteva dintre plantele aromatice produse de specialiștii din cadrul USAMV Cluj, care începând de astăzi le scot și la vânzare. De asemenea, în serele USAMV Cluj sunt cultivate și plante medicinale precum aloe vera sau lavanda.

Despre beneficiile Aloe vera și uleiului de lavandă explică Prof. dr. Dan Vârban, de la Disciplina Fitotehnie, care s-a și ocupat de producerea plantelor aromatice și medicinale.

”Aloe vera se poate folosi cu încredere pentru hidratarea pielii și protecția acesteia față de radiațiile ultraviolete și gamma, ca antiinflamator, laxativ, antiseptic, antiviral, pentru tratarea diabetului de tip 2, prevenirea cancerului și întărirea sistemului imunitar. Extractele de aloe vera se regăsesc într-o mulțime de produse cosmetice: creme, geluri, șampoane, balsamuri, loțiuni sau săpunuri. Acest fapt se datorează efectelor lor antiseptice, antiinflamatoare și antibacteriene. Ele hidratează pielea și buzele și contribuie la tratarea acneei, dermatitei seboreice sau mătreții. La rândul său, uleiul de lavandă se poate folosi pentru stres, anxietate, iritabilitate, panică, șoc, obsesii, epuizare emoțională și nervoasă, ca un tratament alternativ pentru combaterea insomniei și cu rol benefic în tratarea rănilor, arsurilor, degerăturilor”, explică acesta.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza