Petiție împotriva construirii unui nou cămin în Hașdeu. UBB promite păstrarea spațiului verde

by Cristina Mihaila

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca transmite că va ține cont de principiile dezvoltării durabile și a protejării mediului în cazul construcțiilor noi pe care le va realiza, inclusiv a noului cămin studențesc propus a fi realizat în Campusul Hașdeu. Aceasta este una dintre direcțiile asumate prin platforma UBB Goes Green.

Propunerea de realizare a noului cămin studențesc vine în contextul în care UBB, cea mai mare universitate a țării, cu peste 40000 de studenți (licență/master/doctorat) prezenți fizic pe parcursul întregului an universitar numai în Cluj-Napoca, reușește în prezent să acopere doar o mică parte dintre cererile de cazare formulate anual de studenți, în timp ce alte mii de studenți sunt nevoiți să caute alternative, de multe ori peste puterile lor financiare.

„Studenții sunt una din comunitățile care dezvoltă orașul, astfel că ei trebuie să aibă acces la facilități moderne și mai ieftine de cazare, într-un oraș tot mai scump. Altfel, avantajele competitive ale orașului și renumele de “oraș academic” sunt puse la risc. Și unde este mai natural să construiască UBB un cămin pentru studenți, dacă nu în campusul de cămine pentru studenți?”, subliniază rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, adăugând că „este evident, că UBB, prima universitate din țară care a angajat un program oficial și formal “UBB Goes Green”, va face construcția și va amenaja împrejurimile acesteia luând în calcul cele mai avansate tehnologii verzi și de dezvoltare urbană modernă, în urma unui concurs public de proiecte, ai cărui termeni vor fi de asemenea dezbătuți public. UBB are deja această experiență, când construcția complexului AVALON (str. Republicii nr.37) a generat inițial suspiciuni similare legate de mediu/dezvoltare urbană, dar în final a devenit un model de construcție urbană în „paradigma verde””.

Reacția UBB vine ca urmare a unei petiții online, semnate până acum de peste 2.100 de persoane, prin care se cere păstrarea spațiului verde actual din complexul Hașdeu, care ar fi periclitat de proiectul noului cămin.

Se doreste construirea unui camin de studenti si distrugerea spatiului verde din Campusul Hasdeu. Va rugam sa ne sprijiniti prin luarea unei pozitii civile, legale, decente, pentru a putea interveni in mod favorabil in cadrul acestui proiect de construire. Implicarea noastra civica rapida ar putea conduce in mod favorabil la regandirea locatiei caminului in planul urbanistic zonal din Campusul Hasdeu”, arată inițiatorii petiției.

„Atunci când vorbim despre mediu, nu neapărat numărul celor care susțin o petiție este relevant. Atenția la mediu nu se realizează doar prin număr, mediul fiind o valoare în sine, chiar dacă numărul celor care susțin un astfel de demers nu este întotdeauna majoritar”, precizează rectorul UBB, Daniel David.

La rândul lor, studenții Universității Babeș-Bolyai susțin inițiativa construirii unui nou cămin în Complexul Studențesc Hașdeu, considerând că acesta ar trebui să constituie una dintre prioritățile unui centru universitar.

„Construcția unui nou cămin în Campusul Hașdeu este o nevoie a studenților așteptată de ani de zile. Acest cămin ar contribui la dezvoltarea Universității prin atragerea de noi studenți la Cluj odată cu creșterea oportunităților de studiu pe care Universitatea Babeș-Bolyai le oferă. Dezvoltarea rapidă a Clujului a determinat o creștere excesivă a prețurilor chiriilor, astfel căminul ar rezolva o serie de probleme sociale cu care se confruntă studenții. Studenții reprezentanți se confruntă anual cu problema numărului mare de solicitări pentru locurile de cămin ale Universității, dintre care un număr destul de mare rămân nerezolvate din cauza lipsei spațiului suficient de cazare. În ceea ce privește protejarea mediului, studenții sunt parteneri ai platformei UBB Goes Green, anual contribuim la plantarea de arbori și la întreținerea spațiului verde pe care Universitatea Babeș-Bolyai îl deține”, afirmă Ionuț Zbranca, prefectul studenților din Universitatea Babeș-Bolyai.

Inițiativa construirii unui cămin nou pentru studenții UBB a fost lansată public în urmă cu mai mulți ani, reprezentanții Universității subliniind cu fiecare ocazie că realizarea acestui cămin va ține cont de aspectele legate de protecția mediului și de calitatea vieții clujenilor, asumându-și paradigme moderne de dezvoltare urbană durabilă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza