Peste 760 de copii, 50 de părinți și 30 de educatori din județul Cluj au participat la programul “Start în educație”

by Bianca Baraboi

769 de copii cu vârste între 3-6 ani, 52 de părinți și 37 de educatori din 38 de comunități defavorizate din județul Cluj sunt beneficiari ai programului ”Start în educație” – cel mai amplu proiect de educație timpurie din România, derulat de Fundaţia World Vision România şi Fundaţia OMV Petrom. În timpul acțiunilor desfășurate, atât părinții, cât și educatorii au primit suportul necesar pentru a facilita accesul la educație în rândul preșcolarilor.


Copiii au primit câte un „Ghiozdănel cu viitor” – un pachet cu resurse educaționale potrivite nevoilor lor de dezvoltare: rechizite, carte și caiet de lucru, materiale educative STEAM (Știință, Tehnologie, Inginerie, Artă și Matematică), jocuri pentru dezvoltarea motricității și produse de igienă personală. “Ghiozdănel cu viitor” îi va ajuta pe copii să învețe, să-și exprime talentele și să înțeleagă lumea, pentru a fi mai bine pregătiți de intrarea la școală.


Părinții au participat la ”Școala părinților – ateliere de educație parentală”, unde au primit informații și îndrumări valoroase menite să le ofere suport și să îi invețe cum să își susțină copiii în această etapă de dezvoltare. De asemenea, părinții copiilor cu vârste între 0 și 6 ani au acces la o serie de tutoriale care îi încurajează și sprijină să dea startul experiențelor de învățare timpurie de acasă, pe canalul dedicat Youtube Start în Educație.


”În calitate de formator, mă bucur să observ determinarea părinților de a deveni mai încrezători și mai implicați în educația copiilor lor. Împreună explorăm strategii pentru a-i ajuta să-și dezvolte abilitățile de comunicare non-violentă, să-și arate afecțiunea și să-și încurajeze copiii într-un mod constructiv. Scopul nostru este să consolidăm relațiile cu cei mici, contribuind nu doar la legăturile emoționale dintre părinți și copii, ci și la dezvoltarea lor emoțională și socială, oferindu-le un suport esențial în parcursul lor de creștere și formare.”, a declarat un formator de la atelierele de educație parentală din județul Cluj.


Proiectul asigură accesul la resurse și grădinițelor din comunități dezavantajate și crește competențele educatorilor pentru sprijinirea părinților. Astfel, 48 grădinițe din județul Cluj au beneficiat de kit-ul “ABC Grădi” – un pachet cu produse didactice de dezvoltare psiho-motrică şi de dezvoltare a abilităţilor cognitive. Cu ajutorul acestuia, educatorii pot organiza jocuri și activităţi ce îi vor sprijini pe copii să îşi dezvolte abilităţi şi deprinderi precum: orientarea spaţială, motricitatea grosieră, echilibrul static şi dinamic, înţelegerea regulilor sociale, concentrarea şi direcţionarea atenţiei.


Totodată, 37 de cadre didactice din județul Cluj au început o serie de cursuri prin intermediul cărora își pot dezvolta și perfecționa competențele de educație parentală. Educatorii pot astfel să sprijine familiile în crearea unui mediu sigur acasă, care să susțină dezvoltarea intelectuală și emoțională a copiilor preșcolari, dar și să identifice împreună cu părinții modalități de colaborare eficientă între familie – grădiniță – ceilalți membri ai comunității.


„Pentru mine programul de formare „Bune practici în educația parentală” nu a însemnat doar un curs de perfecționare. A fost o experiență prin care am avut ocazia să cunosc cadre didactice dedicate și pasionate de vocația lor. Am trăit alături de colege momente pline de emoții, mai ales atunci când povesteam fiecare dintre noi experiențe personale. Pentru mine acest curs a însemnat o evoluție în plan profesional, dar și personal. Am simțit de fiecare dată când am împărtășit gândurile mele că sunt ascultată și apreciată. Consider că acele noi cunoștințe cu care ne-am îmbogățit în urma formării sunt esențiale pentru un cadru didactic.”, a declarat
Mustea Frida, cadru didactic din județul Cluj.


”Start în educație” vine în sprijinul a 120.000 copii cu vârste între 3-6 ani, 23.000 de părinți, 3.500 de educatori și 1.500 de grădinițe din 1000 de comunități defavorizate din toată țara. Prin acțiunile implementate, ”Start în educație” are ca principal obiectiv să dezvolte la nivel național un parteneriat solid între profesori, specialiști, părinți, autorități cu scopul de a susține importanța strategică a educației timpurii privind dezvoltarea sănătoasă și armonioasă a copiilor.

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de educaţie, intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen. World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 32 de ani de prezență în România, a ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 1000 de comunități din 41 județe.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza