Peste 25 de intervenții ale salvamontiștilor clujeni pe pârtiile din județ. VEZI recomandările Salvamont pentru practicanții sporturilor de iarnă

by Oana Spiru

De la 1 ianuarie 2021 salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj au fost solicitați să intervină în 26 de cazuri, majoritatea pe pârtiile din județ.

Pentru cei ce vor să practice drumețiile în acest sezon, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj recomandă să fie echipați cu bocanci, parazăpezi, să aibă folie de supraviețuire și lanternă frontală, telefonul cu bateria încărcată și să își instaleze aplicațiile APEL 112 și/sau SALVAMONT România  pentru cazurile de urgență, care permit transmiterea coordonatelor GPS.

Recomandările Salvamont România pentru practicanții sporturilor de iarnă:

Pentru că majoritatea pârtiilor de practicare a sporturilor de alunecare pe zăpadă s-au deschis, Salvamont Romania, prin structurile sale județene și locale, alături de Dvs., este prezent în stațiunile turistice, unde, zilnic circa 500 de salvamontiști sunt la datorie în peste 90 de baze si posturi Salvamont.

Pentru cei dintre Dvs. care vă veți îndrepta către zonele turistice în care se află domenii de practicarea sporturilor de iarnă, Salvamont România, vă face câteva recomandări :

1. Alegeți un echipament de alunecare pe zăpadă corespunzător, din punct de vedere al caracteristicilor tehnice și al reglajului legăturilor, greutății corporale și nivelului Dvs. de pregătire .
2. Abordați, la început, cu precauție pârtiile de schi, întrucât nu mai dețineți aceleași abilități sportive ca la finalul sezonului trecut și este necesară o mică perioada de reacomodare.
3. Schiați în așa fel încât să nu puneți în pericol viața altui schior sau să îi cauzați acestuia vreun prejudiciu.
4. Adaptați-vă viteza și maniera proprie de a schia conform pregătirii tehnice, condiției fizice, stării zăpezii, gradului de dificultate a pârtiei, condițiilor atmosferice și densității traficului de pârtie.
5. Alegeți cu grijă traiectoria pe care urmează să coborâți, în scopul protejării schiorilor aflați în aval.
6. Depășiți schiorul aflat în aval fie pe partea dreaptă, fie pe partea stângă, cu condiția ca această depășire să fie suficient de largă pentru a evita o eventuală evoluție neașteptată a celui ce urmează să fie depășit.
7. Asigurați-vă, printr-un examen atent al traficului din amonte și al celui din aval, că atât dumneavoastră, cât și alți schiori sunteți în afara oricărui pericol, cu ocazia traversării unei pârtii sau a reluării parcursului, după o oprire temporară pe pârtie.
8. Evitați staționarea pe pârtie, mai ales pe porțiunile înguste ale acesteia sau pe cele lipsite de vizibilitate. În cazul căderii, eliberați pârtia în cel mai scurt timp posibil.
9. Utilizați numai marginea pârtiei pentru urcarea sau coborârea pe jos, fără schiuri.
10. Respectați indicatoarele de semnalizare și balizele de marcare instalate pe pârtie și pe traseele de schi pentru agrement: Nu schiați în pădure, Nu coborâți direct, Interzis săniușul, Nu circulați pe pârtie
11. Respectați marcajele internaționale pentru gradele de dificultate ale pârtiilor de schi: verde-foarte ușor, albastru – ușor, roșu-mediu, negru – dificil
12. Nu folosiți mijloace de alunecare improvizate , tip pungi sau capace de plastic, nu sunt controlabile si generează accidente grave.
13. Anunțați echipa locală Salvamont , direct , prin Dispeceratul Național Salvamont la numărul de telefon 0Salvamont (0725.826.668) sau prin Serviciul 112 în cazul producerii unui accident pe pârtie, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate.
14. Încercați să protejați locul accidentului și accidentatul, amplasând pe pârtie la 5-6 metri în amonte, o bariera de schiuri înfipte în zăpadă , până la sosirea echipei Salvamont.
15. Protejați termic accidentatul si încercați să îi asigurați suport psihologic.
16. In cazul unor căzături puternice încercați să nu mișcați persoana accidentată și nu permiteți să intervină decât persoane cu pregătire medicală, medici, asistenți/paramedici sau salvamontiști. Cazuistica accidentelor cu traumatisme de coloană este destul de mare în cazul accidentelor pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă și intervenția unor persoane fără pregătire medicală sau echipamentul necesar poate fi fatală accidentatului.
17. Nu acceptați să fiți transportați în afara pârtiei decât cu mijloace de transport specifice, tip targă de pârtie, și doar după ce s-a făcut imobilizarea corespunzătoare a zonei afectate.

Echipele Salvamont, singurele structuri care dețin personal pregătit profesional și atestat legal pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont – Vodafone (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza