Persoanele imunizate cu ambele doze de vaccin anti-Covid pot intra în România fără să mai fie obligate să se carantineze

by Oana Spiru

Persoanele imunizate cu ambele doze de vaccin îm­potriva COVID-19 nu mai sunt obligate să stea în carantină două săptămâni dacă se întorc din ţări cu un risc epidemio­logic ridicat, potrivit unei hotărâri a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă semnată de premierul Florin Cîţu.

Trebuie să treacă însă 10 zile de la a doua doză de vaccin pentru a se încadra în categoria celor care nu mai stau în carantină, iar dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării rapelului, va fi printr-un document emis de unitatea sanitară care a administrat vaccinul, din România sau din străinătate, se arată în hotărâre.

„Acelaşi regim se aplică şi în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză“, se mai arată în hotărâre. Şi persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv pot ieşi din carantină după zece zile, nu după 14 ca până acum, dacă în a opta zi fac un test COVID şi este negativ.

Conform ziarulfinanciar.ro, discuţii referitoare la schimbările pe care le aduce vaccinarea, pe măsură ce persoanele imunizate în prima fază încep să primească şi a doua doză au existat încă de la începutul campaniei de vaccinare.

Numărul pacienţilor nou confirmaţi cu COVID-19 a fost ieri de 1.509, în scădere faţă de zilele anterioare, din datele autorităţilor. Totuşi, în weekend, laboratoarele prelucrează puţine teste, lucru care duce la un număr mic de pacienţi confirmaţi. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 5.800 de teste PCR şi 3.093 teste rapide antigenice. Totuşi, capacitatea de testare a României este mai mare, existând zile în care s-au realizat şi 38.000 de teste.

În spitale sunt internaţi 8.700 de pacienţi cu noul virus, iar 1.084 dintre aceştia se află la terapie intensivă.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza