(P) TOP 5 tipuri de mişcare pentru începători

by Oana Spiru

Mişcarea nu este doar pentru cei ce fac sport de ani de zile sau practică un sport de performanţă. Dimpotrivă, dacă nu ai mai făcut sport până acum, asta nu înseamnă că nu te poţi bucura de mişcare la fel de mult ca un sportiv cu experienţă.

Dacă vrei să faci loc sportului în viaţa ta, iată TOP 5 tipuri de mişcare pentru începători:

Yoga

Yoga este un tip de mişcare foarte popular, mai ales pentru începători. Acesta combina principiile unui antrenament pentru minte, cu cele ale unui antrenament pentru corp. Yoga este despre focus, echilibru, forţa, dar şi despre relaxare şi meditaţie.

În prezent, majoritatea sălilor de fitness oferă clase de Yoga de toate felurile, de la tipuri de Yoga dinamice, la antrenamente ceva mai relaxante, cu focus pe stretching.

Dacă nu ai mai făcut mişcare demult, atunci este o super idee să începi cu câteva clase de Yoga. Antrenamentele de acest tip se pot adapta uşor în funcţie de nivelul tău de fitness, iar majoritatea nu necesită o rezistenţă fizică ridicată.

Trebuie să ştii că ai nevoie de echipament mulat pentru orele de Yoga, astfel încât să te poţi mişca în voie. Nu ai nevoie nici de un model anume de adidaşi de damă, deoarece antrenamentele se fac în şosete sau în tălpile goale, pentru un contact cât mai bun cu solul.

Înot

Înotul are o mulţime de beneficii pentru corp şi minte. Dacă ştii să înoţi, însă nu ai mai făcut mişcare de ceva vreme, atunci poţi începe cu câteva sesiuni de înot la bazin. Nu trebuie să înoţi foarte mult din prima şi nici să te concentrezi pe antrenamente intense. Mai degrabă, focuseaza-te pe a face mişcare, fie că dai 3-4 ture de bazin sau 15-20 de ture de bazin.

Dacă nu ştii să înoţi, nu este niciodată prea târziu să înveţi. O mulţime de centre de fitness cu piscina oferă cursuri de înot. Poţi învăţa să înoţi la o piscină interioară oricând pe parcursul anului. De asemenea, nu îţi trebuie neapărat un curs intensiv. Este o idee foarte bună să începi cu o oră de înot pe săptămână, mai ales dacă nu ai foarte mult timp la dispoziţie.

Pentru antrenamentele de înot ai nevoie de un costum de baie confortabil, special realizat pentru acest sport şi de o cască. În anumite cazuri este posibil să ai nevoie şi de ochelari de înot. Nu alege niciodată un bikini pentru orele de înot deoarece poţi avea mici accidente neplăcute, precum desfacerea lui în apă.

Pilates

Pilates se număra printre cele mai populare tipuri de mişcare la ora actuală. Acesta implica exerciţii la saltea sau la un aparat numit Reformer. Exerciţiile sunt low-impact şi se foloseşte greutatea corpului. Un antrenament Pilates îţi va lucra atât braţele şi picioarele, cât şi trunchiul. Într-adevăr, accentul în astfel de exerciţii este pus pe dezvoltarea unui trunchi puternic.

Dacă îţi doreşti să mergi la o clasă de Pilates vei găsi o mulţime de studiouri dedicate ce oferă doar astfel de clase. De asemenea, sălile de fitness oferă şi ele clase de Pilates la saltea, fără niciun fel de aparatură.

Pentru un astfel de antrenament ai nevoie de haine sport mulate, exact ca la Yoga, astfel încât să ai libertate de mişcare fără să te încurce hainele. Nici la Pilates nu ai nevoie de vreun model anume de adidaşi de damă, pentru că orele se desfăşoară fără încălţăminte.

Cycling

Orele de cycling reprezintă un antrenament cardio excelent. Acestea se desfăşoară în sălile de fitness, iar majoritatea centrelor oferă un program divers de ore de cycling. Vestea bună este că există antrenamente de cycling pentru inceptori, însă tot trebuie să te aştepţi la un puls ridicat pe tot parcursul orei.

Alege adidaşi de damă confortabili pentru orele de cycling. Poţi opta pentru adidaşi de damă cu talpa de spumă, dacă îţi doreşti extra confort.

Antrenamente funcţionale

Antrenamentele funcţionale sunt ideale atât pentru începători, cât şi pentru avansaţi, deoarece se pot personaliza foarte uşor. Acestea implica exerciţii de bază în fitness, executate cu gantere, cu kettlebell sau cu greutatea propriului corp. Aşteaptă-te la circuite cu exerciţii precum fandările, genuflexiunile, flotările sau abdomenele.

Poţi găsi inspiraţie pe internet dacă îţi doreşti să încerci antrenamentele funcţionale, dar poţi şi să apelezi la un instructor de fitness care să te ghideze. De asemenea, unele săli de fitness oferă clase de grup pentru cei ce vor să încerce astfel de antrenamente.

Echipează-te cu pantofi de damă sport şi haine adecvate pentru un astfel de antrenament, astfel încât să poţi executa toate exerciţiile uşor.

De la antrenamente funcţionale şi până la Yoga sau Cycling, ai o mulţime de variante din care să alegi când vine vorba de oportunităţi de a face mişcare. Este foarte bine să alegi un tip de mişcare potrivit pentru tine, în acest fel nu vei privi sportul că pe o corvoadă.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

(P) TOP 5 tipuri de mişcare pentru începători – Observator24.ro 18/09/2023 - 23:57

[…] Citeste mai mult […]

Raspunde

Comenteaza