(P) Ce fel de tigăi sunt potrivite pentru pasionații de gătit?

by Oana Spiru

O tigaie bună este, alături de cuțitul bucătarului, cea mai versatilă unealtă în mâinile unui pasionat de gătit. Cu toate acestea, chiar și o tigaie de top din oțel dur cu conținut ridicat de carbon sau cu un strat antiaderent avansat nu va garanta rezultate culinare perfecte. Îndemânarea bucătarului, experiența și cunoștințele despre cum să folosească o anumită tigaie sunt de mare importanță. Deși în gătitul acasă, majoritatea mâncărurilor prăjite sunt preparate folosind de multe ori o singură tigaie, pasionații de gătit știu că pentru anumite rețete sunt necesare ustensile  specializate. O tigaie destinată utilizării profesionale este mai durabilă și oferă rezultate mai eficiente, deci ce fel de tigăi să cumperi, dacă gătești des?

Merită să aveți bucătăria dotată cu mai multe tipuri de tigăi, de diferite dimensiuni, inclusiv o tigaie grill, o tigaie plată pentru clătite, precum și un wok sau o tigaie adâncă, ce poate fi folosită pentru prăjirea legumelor. De asemenea, ar fi utile o tigaie pentru friptură și una ovală pentru pește. Pe lângă împărțirea în funcție de utilizare, tigăile pot fi categorisite în funcție de tehnologia utilizată și, cel mai important, în funcție de materialul din care sunt produse. Caracteristicile metalelor diferă unele de altele, determinând bucătarul să folosească o tehnică specifică de prăjire, să utilizeze anumite cantități de grăsime în timpul procesării sau influențând procesul de întreținere a vasului. Cele mai cunoscute tipuri, în funcție de material, sunt tigăile: din aluminiu cu acoperire antiaderentă,  din oțel inoxidabil, laminate din oțel, din cupru și oțel, din oțel carbon sau fontă.

Tigaie antiaderentă – caracteristici

Cele mai comune tipuri de tigăi sunt cele cu un înveliș antiaderent care împiedică lipirea alimentelor în timpul prăjirii, cum sunt arhicunoscutele tigăi Tefal. Motivul popularității lor este, fără îndoială, ușurința în utilizare. De obicei sunt tigăi din aluminiu, ceea ce le face ușoare și practice și au proprietatea de a se încălzi rapid și uniform. În plus, datorită învelișului antiaderent, vă permit să prăjiți cu puțină sau fără grăsime. Există diferite tipuri de acoperiri antiaderente disponibile pe piață, care diferă într-o oarecare măsură în proprietăți precum duritatea, rezistența la impact și la zgârieturi și rezistența termică.

Merită să ne amintim că fiecare producător de preparate gastronomice folosește propriile formule și tehnologii care determină parametrii și funcționalitatea tigaii.

Dintre cele mai utilizate tipuri, cele cu acoperire cu teflon (PTFE) sunt faimoase datorită materialului revoluționar folosit pentru acoperire, cum ar fi popularele tigăi Tefal, care au un raport excelent calitate-preț. Materialul are proprietăți excelente antiaderente și hidrofobe și, datorită adăugării de ingrediente care întăresc stratul, este foarte durabil.

Tigăile cu acoperire din titan, cu mai multe straturi, se caracterizează printr-o durată lungă de viață și oferă prăjire ușoară, tot fără grăsimi, la o temperatură maximă de 220-260 de grade și poți alege din modelele de tigăi Tefal.

Acoperirea cu marmură conferă nu numai proprietăți antiadezive eficiente, ci și soliditate și rezistență la deteriorări mecanice. Ustensilele metalice pot fi folosite pe vasele acoperite cu acest strat fără teamă de zgâriere.

Utilizarea tigăilor cu strat antiaderent este ușoară deoarece sunt potrivite pentru prăjirea legumelor, cărnii, precum și preparatelor delicate. Sunt ideale pentru prăjire la temperaturi scăzute și nu necesită multă grăsime.

Tigăile antiaderente, cum ar fi tigăi Tefal,se folosesc la o temperatură maximă relativ scăzută și trebuie avut grijă să nu se supraîncălzească. În caz contrar, învelișul antiaderent poate fi deteriorat și, în cazuri extreme, substanțe potențial dăunătoare pot fi eliberate la temperaturi foarte ridicate. Pentru a controla temperatura în timpul prăjirii, merită să utilizați un termometru digital fără contact sau să cumpărați tigăi Tefal cu thermo-signal.

Tigăile moderne antiaderente folosesc sistemul multistrat, astfel încât în ​​multe cazuri nu trebuie să vă faceți griji cu privire la folosirea ustensilelor metalice pentru a amesteca mâncarea care se prepară sau spălarea în mașina de spălat vase. Cu toate acestea, trebuie să verificați și să urmați întotdeauna informațiile și indrumările producătorului.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza