Optimism rezervat după ieșirea municipiului Cluj-Napoca din scenariul roșu. Să vedem cât ține!

by admin

Deși extrem de așteptată, vestea că începând de mâine, 9 februarie, se vor redeschide restaurantele, cafenelele, cinematografele, dar și instituțiile de cultură din Cluj-Napoca a luat prin surprindere pe multă lume. Inclusiv pe cei din domeniul HoReCA, care aproape că au renunțat la speranța că vor mai primi clienții în interior mai devreme de primăvară. Unii încă nu au aflat decizia, iar pe alții i-am găsit puțin sceptici cu privire la viitor. Se tem că lucrurile se pot schimba din nou peste noapte și își vor vedea din nou afacerile amenințate.

“Ne-ați dat o veste surprinzător de bună. Ne bucurăm, de câteva luni de zile așteptam să se întâmple asta, la fel și clienții noștri. Noi ne-am axat doar pe delivery după ce s-au închis restaurantele. La terasă, legea a fost foarte ciudată și nu prea a înțeles-o nimeni. Nu ne-am riscat să facem iglu-uri cum au făcut mulți alții. Terasa am ținut-o doar ca parcare. În timpul pandemiei nu am stat degeaba, am regândit puțin meniul și așteptăm clienții cu o surpriză dacă într-adevăr putem redeschide”, ne-a spus managerul restaurantului Maimuța Plângătoare, Radu Ilea.

“Nu știu cât de ușurați putem să răsuflăm după această veste. Doar faptul că mâine deschidem și ne anunță astăzi, este ceva așa, făcut la repezeală. Redeschiderea este un lucru bun, să nu se înțeleagă greșit. Dar să vedem cât va dura până ne vor pune să închidem din nou. Dacă ne închid peste două săptămâni, mai degrabă nu redeschidem. Ne vom încărca cu foarte multă marfă. Părerea mea este că trebuie găsite soluții pentru ca restaurantele să rămână deschise chiar dacă orașul este în scenariul roșu. Vă dați seama că ar trebui să rechemăm acum angajații, să îi scoatem din șomaj tehnic și apoi, dacă iar ne închid, ce facem cu ei?”, a explicat managerul restaurantului Inizio, Hajny Komos.

De altfel toți administratorii de restaurante și cafenele sunt sceptici și se tem că o revenire la scenariul roșu mai mult i-ar încurca financiar. “Totul se rezumă la cât va dura incidența asta de sub 3 la mia de locuitori. Cât de mult vor ieșii oamenii și ne vor trece pragul. În momentul de față sunt cam sceptic. Dacă redeschidem de mâine și ne închid iar într-o săptămână sau două, ne fac mai mult rău decât bine. Se aprovizionează locația, colaboratorii vor veni și ei, totul ar reîncepe. Dar dacă iar punem lacătul pe ușă, volumul va scădea, vom avea pierderi cu privire la materia primă. Pe timp de pandemie ne-am reinventat cu eforturi supraomenești. Personal care a muncit pe temperatura de afară a iernii, clienți neînțelegători, cu tot felul de cereri și pretenții. A fost o perioadă foarte dificilă”, spune și managerul restaurantului Casa Boema, Horațiu Moldovan.

Rezervați sunt și cei din industria spectacolelor, care spun că au nevoie de o perioadă de pregătire pentru a putea reveni fizic în fața publicului, chiar dacă mulți au continuat activitatea în mediul online. În plus, deși decizia e luată, încă nu e foarte clar pentru toată lumea modul în care se va permite redeschiderea instituțiilor de cultură, de exemplu.

” Toată treaba constă în faptul că va dura ceva timp până ne vom pune pe scenă. Vrem să aflăm câtă lume poate veni la operă, ce înseamnă acea capacitate de 30%? Câți vom putea fi scenă și câți spectatori? Care va fi măsura de distanțare? La teatru aduci câțiva actori pe scenă și faci o piesă. Noi avem cor, soliști, mulți oameni. Implică multă resursă umană în domeniul nostru și atunci ajungem la capacitatea permisă doar urcând pe scenă. Asta este o meteahnă a noastră. Hop deschidem și facem planuri cum scade rata de incidență. Este clar că trebuie evaluată și văzută perioada următoare ce se întâmplă. Cam două săptămâni ar dura să pregătim un prim concert, daca lucrurile evoluează spre bine. Dacă se va redeschide opera, ne așteptăm cu mare drag iubitorii de cultură, să vină din nou la concertele pregătite de noi!”, spune managerul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, Florin Estefan.

“Eu sunt nerăbdătoare! Pentru unii dintre noi chiar a trecut aproape 1 an de când n-am mai urcat pe scenă. Noroc de acele spectacole în aer liber care s-au putut face vara trecută. Nu cred că suntem ieșiți din formă, dar este clar că vom avea nevoie de mai multe repetiții decât de obicei. Pofta și dragul de scenă ne vor face să ne calibrăm cât de repede bateriile. Ne dorim să repunem cultura în mișcare și așteptăm spectatorii să vină să ne vadă din nou, pe scenă. Oamenii din imediata mea apropiere mă tot întreabă <<când, când vom reveni?>>. Deci asta înseamnă că sunt nerăbdători să vină la spectacole”, subliniează actrița Teatrului Național Cluj-Napoca, Diana Buluga.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

B 09/02/2021 - 14:38

perfect de acord

Raspunde

Comenteaza