Oficial: Maia Sandu este noul președinte al Republicii Moldova

by admin

Maia Sandu este prima femeie președinte al Republicii Moldova, în urma procesării tuturor proceselor verbale de către Comisia Electorală Centrală.

Astfel, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, cu orientare pro-europeană, a obținut 57,75% din voturi în turul al doilea, în timp ce candidatul Igor Dodon, susţinut de Partidul Socialiştilor a obţinut un scor de 42,25%. Prezenţa la vot a fost de 48.45%.

„Astăzi am fost martorii unei mobilizări extraordinare a moldovenilor. În pofida crizei, a neîncrederii față de instituții, în pofida unei campanii murdare, oamenii au ieșit la vot în număr foarte mare. Au ieșit la vot pentru că le pasă. Oamenii vor ca vocea lor să fie auzită, să fie respectați, ca puterea politică să le ofere soluții la problemele lor. Avem nevoie de un Guvern responsabil, dar trebuie să vedem poziția celorlalte forțe politice. Dacă actualul Guvern va insista să rămână, voi insista să întreprindă măsuri urgente. Am o echipă foarte bună, avem provocări mari, probleme cu care cetățenii se confruntă de prea mult timp”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu are 48 de ani şi este de profesie economist, având două diplome obţinute în Republica Moldova, dar şi una de master la Harvard (SUA). Timp de trei ani a fost ministru tehnocrat al Educaţiei. Ulterior, şi-a lansat propria platformă politică (PAS-Partidul Acţiune şi Solidaritate) din partea căreia a candidat la alegerile prezidenţiale din 2016, fiind întrecută cu două procente de către Igor Dodon. Din 2016, Maia Sandu a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, iar în 2019 a ocupat, pentru cinci luni, funcţia de prim-ministru.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza