O veste excelentă! Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a demarat lucrări de renovare a Lapidarului Medieval

by Oana Spiru

La Muzeul National de Istorie a Transilvaniei au început lucrări de renovare a Lapidarului Medieval. Această poartă frumos integrată în intrarea uneia dintre săli este o ”bucată” de centru clujean renascentist, de sec. XVI, respectiv poarta carosabilă a casei comerciantului Péter Bácsi (membrul centumvirilor orașului), din actuala Piaţă a Unirii nr. 21.

„Intenționăm să-l deschidem publicului în acest an, așa că nu strică să mai aruncăm din când în când un ochi pe fereastră și să vedem ce se întâmplă pe acolo”, transmit reprezentanții La Muzeul National de Istorie a Transilvaniei.

Casa a fost construită în anul 1571 și arăta așa cum se vede în pictura în ulei pe pânză a pictorului clujean István Sárdi, realizată pe la mijlocul secolului al XIX-lea.

A fost demolată în anul 1909, perioadă în care și celelalte clădiri de mai sus au căzut pradă tendinţelor de modernizare ale Clujului.

Locul casei lui Péter Bácsi a fost preluat de un edificiu construit în stilul decorativ al Secessionului, după cum se vede în imaginea a treia. În urma demolării vechii case renascentiste, noul proprietar, comerciantul Miklós Püspöky, a păstrat unul dintre portalurile renascentiste, celelalte fragmente fiind apoi vândute, în urma unei serii de dispute îndelungate, Colecţiei de Antichităţi a Muzeului Ardelean.

Așa a ajuns poarta la MNIT, unde a fost restaurată în perioada decembrie 2017- ianuarie 2018. Urmează să o vedeți pe viu, anul acesta, odată cu deschiderea Lapidarului Medieval, împreună cu multe alte piese valoroase din “puzzle-ul” arhitectural al Clujului medieval.

Informațiile despre piesă au fost obținute de la specialistul MNIT în istorie medievală, Mihály Melinda.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza