„Nu mai ține linia ocupată!” un spectacol despre România, pus în scenă de o echipă tânără din Cluj-Napoca

by Oana Spiru

În România cazurile de violența domestică și abuzuri sunt în plină amploare, iar studiile recente au arătat că de cele mai multe ori oamenii tind să ia apărarea abuzatorilor mai mult decât victimelor.

Plecând de la cazul tinerei Alexandra din Caracal, o echipă tânăra a Clujului a pus în scenă un spectacol ce vrea să tragă un semnal de alarmă asupra violenței domestice.

“Nu mai ține linia ocupată!” este spectacolul care s-a născut plecând de la cazurile violente prin care sute de femei sau copile trec destul de frecvent. Pornind de la cazul real al tinerei din Caracal care a sunat de 3 ori la 112 să ceară ajutor, au aplicat filtrul estetic, ficționalizând realitatea și generând tipologii recognoscibile, cu care spectatorii se pot identifica.

„Cochetam de mult cu această idee și mi s-a părut o provocare foarte mare sa tratez un subiect atât de sensibil al societății de astăzi, pornind de la un caz atât de cunoscut și de scandalos care a avut loc în urma cu 2 ani, aici în Romania. Din cauza aceasta am simțit nevoie să las sa treacă puțin timp în care să stau și să mă gândesc și să mă reîntorc la idee și la felul în care aș putea să o tratez într-un text de spectacol. Nu mai ține linia ocupată am interpretat-o ca pe un semnal de alarmă pe care îl tragem asupra celor din jur, asupra autorităților, și care poate însemna lipsa de atitudine, lipsa de încredere pe care ar putea sa o aibă autoritățile asupra cuiva care reclamă un abuz”, explică dramaturgul Alexandra Felseghi.

Cu un puternic impact emoțional, spectacolul își dorește să atingă un subiect greu de digerat și care mai nou în Romania ia amploare. Femeia abuzată este mereu o poveste controversată și plină de surprize.

„Ne bucurăm că a rezultat un spectacol destul de puternic cu un mesaj important. E un subiect greu, abordează tema violenței domestice, violenței împotriva femeilor, a traficului de persoane. Mă bucur să spun că toată echipa naționalului a fost alaturi de noi pentru a spune această poveste, o poveste care se spune foarte greu, care cred eu că îi costă foarte mult pe actori. Pentru actori asumarea rolurilor nu a fost ușoară iar situațiile în care au fost puși au fost grele”, povestește regizorul Adina Lazăr.

„Nu mai ține linia ocupată!” este un spectacol despre Romania, în primul rand. Echipa Teatrului Național din Cluj vă așteaptă și la următoarele reprezentații din 9 și 27 ianuarie.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza