Nelu Tătaru avertizează: Ne gândim la restricționarea circulației în anumite localități

by admin

Numărul de cazuri noi de coronavirus se menține ridicat, în ciuda apelului autorităților la respectarea măsurilor de protecție și de distanțare socială. În aceste condiții, guvernanții iau în calcul impunerea unor restricții de circulație în anumite localități, dacă apar focare de COVID-19. 

Potrivit ministrului Sănătății, sunt vizate în special localitățile de pe Valea Prahovie și de pe litora, pentru că acolo se respectă cel mai puțin regulile, dar deocamdată nu este cazul să fie impusă carantina în destinațiile de vacanță.

„Trebuie să facem o analogie și să vedem ce înseamnă tot turismul de pe Valea Prahovei apoi tot litoralul. Vine populație din toată țara și se reîntoarce, făcând o transmitere comunitară în localitățile lor. Acolo se respectă cel mai puțin regulile și atunci reevaluarea ca și controale la agenții economici, reevaluarea la județele de unde au venit acești conaționali. În următoarele două-trei zile vom vedea județele care au creșteri”, a explicat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru a explicat că în acest moment România are o rată de infectare de 4%, adică o transmitere comunitară accentuată, și a recomandat încă o dată respectarea regulilor de protecție: purtarea măștii, distanțarea fizică și spălatul și dezinfectatul mâinilor.

„Avem un sistem medical pregătit, dar nu trebuie să ne punem în această bază. Cresc cazurile grave, avem o virulență crescută și sunt afectate grupele de risc. Am văzut și tineri afectați. România are 4.000 de paturi ATI, dintre care 3.000 sunt complet dotate. Nu este o problemă ca număr sau ca dotare, dar este o problemă că noi ne gândeam că tot ce era spital COVID să-l putem reda ca spital non-COVID”, a declarat ministrul pentru Digi24.

Oficialul a făcut apel și la agenții economici să respecte regulile stabilite de autorități; în caz contrar se vor lua măsuri.

„Nu este intenția noastră să ne transformăm în stat polițienesc, relaxarea a fost însușită, și-a dat acordul tot ce a însemnat industrie din domeniul respectiv. Au fost de acord cu regulile, să le respecte. E o relaxare pe care ne-am asumat-o toți. Ar fi trebuit să nu ajungem aici. Mai vedem și această bagatelizare a ce înseamnă pandemie, reguli, care a dus la îndemnul de nerespectare a regulilor”, a mai spus Tătaru.

Ministrul a precizat că luni se va lua decizia la nivelul grupului tehnic dacă se va da aviz pentru redeschiderea restaurantelor.

„Avem în schimb acele focare care sunt căminele și focare în spitale, sunt focare gestionate. Vom impune, ne gândim și la restricționarea circulației în anumite localități. Evaluăm și rezultatele vor da și măsura”, a precizat Nelu Tătaru.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza