Modificări de norme fiscale pentru hoteluri și restaurante. 9% pentru toate produsele din coșul de catering. Alcoolul, 19%

by Oana Spiru

Ministerul Finanțelor a publicat un proiect de hotărâre de guvern care modifică Normele de aplicare a Codului fiscal. Noile norme sunt corelate cu prevederile actuale ale Codului fiscal și uneori vin cu clarificări ale legii principale. Propunerile de clarificare a regulilor fiscale prevăd, printre altele, clarificări legate de regimul TVA aplicabil în restaurante și hoteluri.

Potrivit propunerilor de norme, cota redusă de TVA de 5% se aplică în cazul cazării cu demipensiune, cu pensiune completă sau cu “all inclusive”. Cota redusă de TVA se aplică asupra preţului total al cazării, care include mesele şi băuturile alcoolice. Orice persoană care acţionează sau care intermediază astfel de operaţiuni aplică cota de 5% a taxei, cu excepţia situaţiilor în care este obligatorie aplicarea regimului special de taxă pentru agenţii de turism.

9% pentru toate produsele din coșul de catering. Alcoolul, 19%

Orice combinaţie de băuturi alcoolice şi nealcoolice, indiferent de concentraţia alcoolică, este considerată băutură alcoolică. Pentru băuturile alcoolice servite la restaurant sau oferite în cazul serviciilor de catering se aplică cota standard de TVA, dar nu se consideră că are loc o livrare separată de bunuri, oferirea de băuturi alcoolice făcând parte din serviciile de restaurant sau de catering.

Exemplu: Un restaurant care vinde şi mâncare pentru a fi servită în afara locaţiei restaurantului nu realizează o prestare de servicii de restaurant, ci o livrare de bunuri, pentru care aplică cota redusă de TVA de 9%, inclusiv pentru caserola sau paharele în care sunt servite alimentele sau băuturile nealcoolice, chiar dacă contravaloarea acestora ar fi evidenţiată separat pe bonul fiscal. În acest caz se consideră că livrarea alimentelor este livrarea principală care atrage aceeaşi cotă de TVA livrării caserolei sau a paharului, acestea fiind livrări accesorii, nu un scop în sine pentru client.

Pachetele la evenimente au TVA de 5%

Potrivit economica.ro, în situaţia în care se comercializează un pachet care cuprinde bunuri/servicii supuse atât cotei reduse de TVA, cât şi cotei standard de TVA şi se poate stabili o operaţiune principală, cota de TVA aplicabilă pachetului este cota de TVA aplicabilă operaţiunii principale, chiar dacă preţul fiecărui element care compune preţul total plătit de un consumator pentru a putea beneficia de această prestaţie.
Exemplu: O persoană impozabilă înregistrată în scopuri de TVA oferă posibilitatea achiziţionării unui pachet de bunuri şi servicii constând în acces la un eveniment sportiv şi facilităţi în cadrul evenimentului sportiv, precum: servicii de catering/restaurant, produse alimentare, acces la parcare. În această situaţie, chiar dacă preţul fiecărui element care compune preţul total plătit de un consumator pentru a putea beneficia de această prestaţie ar putea fi identificat, cota de TVA aplicabilă pachetului este de 5%, respectiv cota de TVA aferentă accesului la evenimentul sportiv care reprezintă prestaţia principală.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza