Mesajul președintelui Academiei Române, Ioan Aurel Pop pentru medicii români

by admin

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop atrage atenția asupra percepției pe care o mare parte dintre români o aveau despre medicii din România. Printr-un mesaj postat pe pagina de facebook, Ioan Aurel Pop explică cum au fost de-a lungul timpului blamați, pentru că mai greșesc, pentru că nu le reușesc toate operațiile, pentru că vorbesc tare și energic, pentru că ne dau ordine despre cum să ne purtăm ca să nu murim, pentru că au salarii prea mari.

Acum, în plină pandemie tot ei sunt „Sărmanii medici eroi”. Ioan Aurel Pop îndeamnă ca acum să le închinăm medicilor un imn de glorie, să le înțelegem „bucuria și amarul”, să le dăm binețe cu respect, pentru că nu au nevoie decât de un „mulțumesc”, rostit cu sinceritate.

„Dar iată că de când a venit pacostea asta de virus, ne-am mai luat pe seamă, fiindcă ne doare, ne ajunge cuțitul la os, deși tot interesul personal primează. Boala nu-i alege numai pe săraci și pe amărâți, ci și pe aceia care au fost interesați să iasă ei deasupra și să se suie pe cadavrele unor medici eminenți, pe aceia care au bani să se trateze la Viena sau pe care pot aduce ușor vaccinuri din alte țări. Dintr-o dată, medicii ar fi foarte buni aici, la noi, în România, chiar și cei pe care i-am hulit și discreditat, pe care i-am alungat pe alte meridiane, pe care i-am bătut sau pe care i-am băgat la închisoare, prin spectacole date la televizor. Acum ar fi bune și vaccinurile de la „Cantacuzino”, dacă nu pentru Corona Virus, atunci pentru banala noastră gripă autohtonă, care omoară și ea destui români. Ne-am mai deșteptat, dar acum este târziu și nu ne putem consola decât la gândul că ne-a venit „mintea românului cea de pe urmă”.

Medicii sunt acum de dimineața până seara și de seara până dimineața pe baricade. Sunt români care spun că e de datoria lor, a medicilor, să facă asta, să ne vindece, să ne sfătuiască, în vreme ce noi avem obligația să stăm în casele noastre, de unde ne putem permite să facem pe vitejii. Astfel încât, dacă românul s-a născut poet, își poate îngădui orice. Am văzut, în aceste zile, medici epuizați, cu vocea tremurândă, cu lacrimi în ochi, nemâncați și triști. Ei nu au voie, însă, să fie triști ori să se plângă și nici să protesteze și nici să moară, numai ca să ne facă pe noi să trăim. Dar, din păcate, oameni fiind, mor câte unii dintre ei, îngrijindu-ne pe noi. Am vrea să le arătăm acum cât de mult îi prețuim și că nu putem să existăm fără ei”, este o parte din mesajul postat de Ioan Aurel Pop pe pagina de facebook.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Cosmin 23/03/2020 - 11:19

Banui ca articolul ii exclude pe medicii de la spitalul din Bucuresti unde omul s-a internal luni si a fost detectat cu coronavirus vineri pentru ca duminica sa moara?… Or fi devenit toti competenti, cu bun simt si eroi peste noapte…

Raspunde

Comenteaza