Medicii de familie din Cluj acuză neplata serviciilor medicale: „Ne aflăm într-o situație de criză financiară a cabientelor de medicină de familie”

by Oana Spiru

Medicii de familie din Cluj duc o luptă cruntă cu Casa de Asigurări de Sănătate. Cabinetele de medicină de familie nu au primit finanțarea pentru serviciile raportate în luna august. Pactic, Casa de Asigurări nu și-a respectat contractul care prevede virarea banilor până în data de 18 a lunii următoare. De asemenea, pe luna septembrie aceștia și-au depăsit număr de pacienți admiși de Casa de Asigurări pe zi. În aceste condiții, medicii de familie nu mai oferă consultații și primesc doar urgențele medicale, serviciile de vaccinare și consultații pentru copii și gravide. Nici sistem informatic nu îi ajută prea mult. Acesta nu funcționează deloc bine, sunt întârzieri mari de raportare și trimitere a rețetelor și a biletelor de trimitere.

„Ne aflăm într-o situație de criză financiară a cabientelor de medicină de familie, pe de o parte, iar pe de altă parte ne aflăm în imposibilitatea de a acorda servicii medicale cu eliberarea unor documente medicale. Având în vedere că nici măcar nu mai putem raport acele servicii, sistemul functionaza foarte greu. Ca urmare, nu avem posibilitatea să raportăm servicile medicale pe care le facem, să validăm rețetele medicale sau concediile”, a declarat Dr. Emiliana Costiug, președintele Asociației Medicilor de Familie Cluj.

Medicii de familie se află la fundul sacului. De la 1 iulie a crescut valoarea punctului pe servicii, însă, în luna august nu au fost decontate serviciile medicale oferite de medicii de familie Termenul contractual era de 18 septembrie.

„Suntem în 26 septembrie și nu avem acești bani. Vă rog să vă gândiți că noi avem de plătit contribuții la ANAF, atât pentru medicul titular cât și pentru angajații nostri. Avem contribuții, impozite, fimele cu care avem contracte și toate aceste facturi care nu sunt plătite la timp atrag după ele penalități de întârziere”, a declarat medicul de familie Dr. Mara Mihai.

Casa de Asigurări de Sănătate Cluj nu este la prima abatere. Și în luna februarie banii au intrat cu întârziere de peste 10 zile.

Medicii de familie din Cluj solicită Casei de Sănătate punere la dispoziție a furnizorilor de servicii medicale, a unui sistem informatic corect dimensionat și funcțional 7 zile din 7. De asemenea, se cere respectarea teremenelor contractuale și virarea de urgență a banilor aferenți lunii august.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Comenteaza