Medic pediatru: „Dacă încercăm să creem o poveste din toată această situație, copiii vor înțelege altfel importanța purtării măștilor”

by Cezar Leizeriuc

Purtarea măștii este un element esențial pe toată durata acestei pandemii. Atât adulții, cât și copiii trebuie să se protejeze pe sine, dar totodată să-i protejeze și pe cei din jur. Pentru ca să înțeleagă cât mai bine situația, copiilor le va fi mai ușor dacă îi văd pe cei din jurul lor că poartă măștile. Trebuie să le explicăm de ce, când și cum o aplicăm pe față astfel încât ei să înțeleagă riscurile la care se expun. Purtarea măștilor de către copii nu numai că este importantă în primul rând pentru protejarea lor, dar astfel îi putem și responsabiliza încă de la vârste fragede.

„Nu se pune în discuție faptul că un copil care are vârsta mai mică decât un adult să fie mai expus la acest virus. Purtarea măștii este la fel de importantă în ambele cazuri. Atunci când purtăm mască încercăm în special să nu răspândim boala. În cazul copilului este foarte important să îi explicăm de ce trebuie să poarte masca. De la vârsta 0 până la 18 ani el este copil. Când vorbim cu un adolescent este diferită abordarea față de când ii explicăm unui copilaș de 3 ani. Trebuie să-i facem prin diferite metode să înțeleagă că trebuie să-i protejăm pe ei, dar și pe cei din jur. Ei sunt foarte receptivi la informații dacă li se explică corespunzător. Copiilor sub 2 ani nu le punem mască. Nu este recomandat să li se plaseze masca pe față, deoarece există riscul ca ei să se sufoce. Nu punem masca unui copilaș care nu este capabil să și-o dea jos singur”, explică medicul pediatru, Teodora Cătinaș.

Unii dintre părinți sunt mai reticenți atunci când vine vorba să le explice copiilor de ce este bine să poarte mască. Se gândesc că ei nu vor putea înțelege. Totuși, cei mici sunt destul de receptivi și conștientizează atunci când văd în jurul lor copii de aceeași vârstă sau alți oameni că poartă masca pe față.

„În momentul în care cei mici văd alți oameni pe stradă că poartă măști, încep să conștientizeze și mai tare situația. Mulți dintre părinți au o reticență în a le explica copiilor de mască, pentru că ei cred că cei mici nu vor înțelege. Dacă ei sunt învățați cum, de ce și când trebuie purtată masca va fi foarte bine. Trebuie să le explicăm cum să-și pună corect masca, cum să evite să pună mâinile pe față când au masca, dar și cum trebuie avut grijă când o dau jos. Ei când văd alți copii sau proprii părinți că poartă mască, percep altfel și apoi vor ajunge să ne întrebe ei de ce nu avem poate masca într-o situați

În incinta creșelor, de exemplu, trebuie asigurată distanțarea lor, fapt care presupune automat o reducere a numărului de copii, iar dezinfecția trebuie efectuată riguros. Dacă la grădiniță se pot dezinfecta suprafețele, în parcuri nu se întâmplă asta. Atunci un lucru important este ca însoțitorii lor să aibă dezinfectante pe baza de alcool ca să-și poată curăța mâinile”, ne spune medicul pediatru.

Crearea unor măști speciale, cu diferite culori, figurine sau personaje din desene animate pare să fie una din cele mai bune variante pentru cei mici. Aceștia vor îndrăgi măștile personalizate și le vor purta cu mai multă ușurință.

„Pentru cei cu vârsta de la 3 ani pot fi creionate povești. Exact cum învățăm un copil să se spele pe mâini, la fel putem face și cu purtarea măștii. Pentru ei pot fi confecționate măști din materiale drăguțe cu tot felul de imagini, poate cu personaje preferate. Dacă încercăm să creem o poveste din toată această situație, copiii vor înțelege altfel importanța purtării măștilor. Ei au capacitatea să înțeleagă, trebuie doar răbdare din partea noastră să explicăm”, subliniază Teodora.

Există anumite categorii de copii cărora le sunt recomandate măștile speciale, chirurgicale pentru cei care au probleme de sănătate: „Copiii bolnavi să stea acasă. S-au deschis grădinițele, creșele, cu măsurile de rigoare, foarte bine. Dar dacă el este bolnav trebuie să-l protejăm și îl trimitem la medic în acel moment chiar dacă are semne minore de răceală”, încheie medicul pediatru.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza