Măști de protecție aflate pe lista produselor periculoase, comercializate în România

by admin

Atenție la ce mască de protecție utilizați! Într-o postare pe rețelele de socializare, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Paul Anghel, a avertizat că există pe piață modele de măști aflate pe lista produselor periculoase și care nu ar trebui puse în vânzare.

Paul Anghel spune că aceste măști au o capacitate insuficientă de filtrare și permit trecerea unei cantități excesive de particule, sporind astfel riscul de infecție.

„ALERTĂ. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. În consecință, o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin măști, sporind riscul de infecție în cazul în care nu este combinată cu măsuri de protecție suplimentare. Nu respectă Regulamentul privind echipamentele individuale de protecție”, scris Paul Anghel pe rețelele de socializare.

Președintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a explicat pentru Digi24 că există 32 de tipuri de măști care nu au trecut testele europene privind calitatea.

“Măștile ar trebui să protejeze în proporție de 95% contra prafului, bacteriilor sau a polenului. Cele neconforme nu o fac. Orice SRL a început să facă măști de protecție, dar ele nu asigură niciun fel de protecție.

Am găsit și noi aceste tipuri de măști. Sunt 32 de tipuri de măști, cu valoare de sute de mii de lei. Sunt sute de mii de bucăți. Nu numai că nu protejează, dar pot apărea și efecte secundare, cum sunt alergiile.

Amenzile pentru un comerciant sunt de la 10.000 de lei în sus. Măștile neconforme au fost retrase de la comercializare temporar sau definitiv”, a declarat Eduardt Cozminschi.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Andi 01/06/2020 - 15:03

Si voi puneti poze cu masti KN95, care au fost aprobate in USA de CDC si au primit si validarea WHO? N-ati gasit exemple reale?

Raspunde

Comenteaza