Mărturia unei asistente medicale de la Spitalul Județean Deva: „Ne-am cumpărat echipamente singuri, de zeci de milioane de lei!”

by admin

Acuzații grave la Spitalul Județean din Deva. O asistentă medicală povestește că împreună cu colegii ei, nu au primit nici echipamente de protecție, nici nu au fost instruiți despre cum să se ferească de noul coronavirus. Când au îndrăznit să se plângă conducerii, au fost amenințați. Prin urmare, singuri au trebuit să caute și șă-și cumpere materialele necesare.

„Această instruire de modul în care trebuie să acționăm nu a făcut-o nimeni cu noi, asistentele și medicii. Ne-am făcut noi un scenariu mic, cât să știm cum să acționăm. Nu sunt echipamente de niciun fel! Am căutat împreună cu un grup de medici de pe secție, înnebuniți, pe site-urile de socializare acele costumații. Ne-am cumpărat de zeci de milioane și cu ajutorul câtorva medici, acele echipamente pentru că a fost declarat spital COVID, și am zis să ne pregătim cu forțele proprii dacă nimeni nu face nicio mișcare. Colegele mele asistente au fost amenințate de actualul manager și de actualul directorul medical al spitalului. <<O să fac eu militărie cu voi>>, aceasta a fost expresia.

Am această libertate de a spune adevărul pentru că mă eliberează, nu am nimic cu nimeni. Să știți că în acest moment nu m-am gândit să plec din sistem. Poate după acest necaz în care suntem toți, o să plec din țară. Nu este o soluție să ne dăm demisiile, însă teama este foarte mare”, a dezvăluit asistenta medicală de la Spitalul Județean Deva, Stănciulescu Luminița, în cadrul emisiunii „România te privește”, de pe Look Plus.

Pentru a putea face față contra noului coronavirus, cadrele medicale sunt nevoite să stea ore bune peste program, neplătite, cu propriile mănuși și soluții de igienă personală. Riscul de contaminare este foarte mare, deoarece nu există un separeu în spitale, în care să se decontamineze cadrele medicale după ce îngrijesc bolnavii de pe diferite secții.

„Condițiile Spitalului Județean din Deva, unde activez de 20 și ceva de ani, nu sunt cele care ar trebui să fie. Nu există condițiile necesare. Această molimă de care ne este teamă tuturor, am întâmpinat-o cu mâinile goale. Ca să poți să te expui la un virus atât de contagios după cum se știe, noi avem nevoie de un echipament adecvat. La noi nimic, o mască simplă nu te protejează. Ar fi trebuit să existe un coridor curat, din care să vii din exterior, te îmbraci curat, intri în zona contaminată. Îți faci treaba, ieși din zona contaminată, intri într-o încăpere în care te decontaminezi. Aceste manopere pun în pericol viața noastră și a medicilor. Tu, prin manevrele tale de dezbrăcare a uniformei, te poți contamina singur”, a încheiat asistenta medicală.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza