Mai multe localități din județul Cluj vor beneficia de apă potabilă în sistem centralizat. Vezi care sunt acestea

by Oana Spiru

Șase localități din județul Cluj vor beneficia de apă potabilă în sistem centralizat, iar în două dintre acestea va fi introdusă și rețeaua de apa și canalizare. S-a semnat contractul de lucrări ce prevede “Extinderea alimentării cu apă în UAT Cășeiu, Chiuiești și Cuzdrioara și rețele de canalizare în Cuzdrioara, Sic și SEAU Sic”.

Această nouă investiție derulată de Consiliul Județean Cluj și Compania de Apă „Someș” este parte componentă a proiectului european în valoare de 355,6 milioane de euro finanțat prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020.

„𝐴𝑐𝑒𝑠𝑡𝑎 𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑐𝑒𝑙 𝑑𝑒-𝑎𝑙 19-𝑙𝑒𝑎 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑟𝑎𝑐𝑡 𝑑𝑒 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑎𝑟𝑖 𝑎𝑑𝑗𝑢𝑑𝑒𝑐𝑎𝑡, 𝑑𝑖𝑛 𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙𝑢𝑙 𝑐𝑒𝑙𝑜𝑟 34 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑢𝑛 𝑚𝑒𝑔𝑎-𝑝𝑟𝑜𝑔𝑟𝑎𝑚𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑖𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑡𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑓𝑜𝑛𝑑𝑢𝑟𝑖 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒. 𝐼𝑛 𝑢𝑟𝑚𝑎 𝑖𝑚𝑝𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎𝑟𝑖𝑖 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑢𝑖𝑎 𝑐𝑒𝑡𝑎𝑡𝑒𝑛𝑖𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑛𝑜𝑟𝑑-𝑒𝑠𝑡𝑢𝑙 𝑗𝑢𝑑𝑒𝑡𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑣𝑜𝑟 𝑏𝑒𝑛𝑒𝑓𝑖𝑐𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑎𝑝𝑎 𝑝𝑜𝑡𝑎𝑏𝑖𝑙𝑎 𝑓𝑢𝑟𝑛𝑖𝑧𝑎𝑡𝑎 𝑖𝑛 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡, 𝑙𝑢𝑐𝑟𝑢 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑎𝑝𝑟𝑜𝑝𝑖𝑒 𝑡𝑜𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑑𝑒 𝑜𝑏𝑖𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣𝑢𝑙 𝑎𝑠𝑢𝑚𝑎𝑡, 𝑟𝑒𝑠𝑝𝑒𝑐𝑡𝑖𝑣 𝑟𝑎𝑐𝑜𝑟𝑑𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑖𝑛 𝑡𝑜𝑡𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎𝑡𝑒 𝑎 𝑐𝑙𝑢𝑗𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑙𝑎 𝑟𝑒𝑡𝑒𝑎𝑢𝑎 𝑑𝑒 𝑎𝑝𝑎”, spune Alin Tișe, președintele Consiliul Județean Cluj.

Contractul prevede realizarea unor noi rețele de alimentare cu apă în șase sate din patru comune clujene, respectiv Sălătruc și Guga din comuna Cășeiu, Chiuiești, Strâmbu și Măgoaja din comuna Chiuiești și localitatea Cuzdrioara din comuna cu același nume. De asemenea, investiția prevede și înființarea rețelelor de canalizare în localitățile Cuzdrioara și Sic, în ultima urmând a fi construită și o stație modernă de epurare a apelor uzate.

În total, în cadrul contractului se vor construi aducțiuni și rețele noi de distribuție a apei potabile în lungime de cca. 46 de km, cu 6 stații de pompare și 460 de branșamente la imobile. În ce privește rețelele de canalizare, acestea se vor întinde pe cca. 48 de km, cu 8 stații de pompare a apei uzate și aproximativ 2.200 de racorduri.
Noile rețele edilitare vor fi dotate cu un sistem inovator „SCADA” care permite supraveghere automată, de la distanță, a parametrilor de funcționare, astfel încât apa furnizată să fie una de cea mai bună calitate, cu un regim continuu.

Contractul de lucrări are o valoare de 64.744.298 de lei fără TVA, cu o durată de execuție de maximum 21 de luni.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza