„La noi, la Cluj”, un produs al pandemiei! Ce însemană pandemia pentru vocile transilvane

by Oana Spiru
Un cor mixt, cu 30 de membri activi, cu vârsta între 21 – 71 ani, au fost prinși în pandemie dornici de muncă, de a arăta publicului frumosul din spatele versurilor. Cum i-a afectat această perioadă?

„Repețiile nu am putut să le facem în mod constant din cauza pandemiei. Am făcut o pregătiri pentru programe specifice. Realitate este că am trecut foarte mult pe partea de repertoriu, în vederea pregătirii pentru o perioadă în care putem să revenim la întâlnirile față-n față și repetițiile clasice”, declară pentru Servus, Cluj!, prof. Adrian Corojan.

Având în vedere că situația actuală cauzată de noul virus impune mai multe restricții, membrii corului au încercat să se adapteze și au pregătit proiectele într-un cadru mult mai restrâns.

„Am încercat un experiment interesant în vară, când am apelat la cei care nu au fost așa speriați de virus și am putut să face repetiții într-un spațiu foarte mare, păstrând distanțarea fizică, merg chiar într-un studio de înregistrări și am făcut două piese. Este vorba despre o adapatre la noile condiții, să ne protejăm sănătatea, dar să rămânem vii în memoria audiovizuală a celor care ne cunosc și ne iubesc”, mai spune dirijorul.

În această perioadă, aceștia au compus o romanță dedicată Clujului: „La noi, la Cluj”.

„Eu țin foarte mult să readucem în conștiința generațiilor actuale istoricul nostru. Am mers foarte mult pe partea componistică și atunci am reluat niște melodii celebre de acum aproximativ 100 de ani. Ultimele repetiții le-am făcut în aer liber, directorul Muzeului Etnografic ne-a permis să le facem în curtea interioară, păstrând distanțatrea. Am reușit să finalizăm cu un concert online, un produs al pandemiei, fără public. Am compus inclusiv o romanță dedicată Clujului: „la noi, la Cluj”, , pe versurile poetului clujean Ovidiu Vasile, muzica Adrian Corojan, în interpretarea deosebit de sensibilă a coralei, a solistei invitate, soprana Daniela Mureșan-Chișbora, acompaniați la pian de Natalia Constantin”, mai spune dirijorul Adrian Corojan.

Corala Voci Transilvane a Casei de Cultură a Studenților Dumitru Fărcaș din Cluj-Napoca, fondată în 1.945 de dr. Augustin Bena, preot, profesor, dirijor, compozitor, ctitor al învăţământului muzical de rang universitar clujean, primul rector al Academiei de Muzică din Cluj.
Din 1994, de când la pupitrul formaţiei se află dirijorul Adrian Corojan, Corala Voci Transilvane a susţinut peste 670 concerte în:

  • 69 localităţi din ţară în: 28 săli de spectacole, 89 biserici şi mănăstiri şi alte 41 locaţii neconvenţionale.
  • 79 localităţi din: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Luxemburg, Rep. Macedonia, Rep. Moldova, Sf. Munte Athos, Polonia, Serbia, Slovacia, Spania, Turcia, Ungaria şi Vatican în: 15 săli de spectacole, 98 biserici, catedrale și mănăstiri şi alte 22 locaţii neconvenţionale.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza