Învățământul profesional în sistem dual se ridică spectaculos la Cluj. Care este valoarea bursei pe care o primește fiecare elev?

by admin

Au inceput înscrierile pentru admiterea în învățământul profesional și dual. Conform calendarului admiterii, prima etapă pentru înscrierea elevilor în învățământul profesional, dual a început luni, pe 29 iunie și ține până pe 3 iulie, apoi continuă în perioada 6-7 iulie 2020.

La nivelul județului Cluj s-a investit în acest tip de învățământ, tot mai multe clase fiind înființate în școlile clujene, iar firmele care cu o mare nevoie de forță de muncă a oferit burse elevilor clujeni. Una dintre cele mai acutale clase care va funcționa pe baza acestui sistem va începe în toamna anului 2020, la Colegiul Energetic din Cluj-Napoca.

La Cluj, pentru anul școlar 2019-2020 au existat 20 clase, care au avut capacitatea să primească 760 de elevi. Pe lângă bursa oferită de la stat, companiile cu nevoie de forță de muncă oferă în plus o bursă elevilor, le asigură transportul și mâncarea.


Bursa profesională care se acordă pentru fiecare elev pentru 2020-2021 de la bugetul de stat:

  • 200 lei lunar dacă elevul este înscris la învăţământul profesional
  • 400 lei lunar, 200 lei de la stat şi 200 de lei de la operatorul economic cu care elevul încheie un contract individual de practică, dacă elevul este înscris la învăţământul dual

De asemenea, organizaţia neguvernamentală CivicNet pune la dispoziția elevilor interesați de învățământul profesional și dual platforma Meserii.ro. Această platformă oferă informaţii pentru părinţi, elevi, companii, instituţii de învăţământ şi decidenţi, atât ce şcoli profesionale sau licee tehnologice se află în zona în care locuiesc şi ce calificări au acestea în pregătire, cât şi numărul de firme din domeniul căutat.

foto: edu.ro

Te-ar putea interesa si

Comenteaza