Începe vaccinarea cu AstraZeneca în România. Prima tranșă cu dozele de vaccin au ajuns în țară. Vezi ce a declarat prim-ministrul în legătură cu programarea pe platforma online

by Cezar Leizeriuc

Premierul Florin Cîţu a transmis că în următoarele zile vaccinul va fi distribuit centrelor de vaccinare, iar programarea pe platformă va fi posibilă de pe 10 februarie. Primele doze de vaccin AstraZeneca au intrat în România în jurul amiezei prin Vama de la Nădlac, județul Arad. Prima tranșă este de 81.600 de doze. Pentru imunizarea cu AstraZeneca, autorităţile vor amenaja 180 de centre de vaccinare.

Vaccinul produs de AstraZeneca, compania farmaceutică anglo-suedeză, va fi folosit doar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani. Acesta este cel de-al treilea vaccin autorizat de EMA împotriva Covid-19 pentru țările UE. În România se va accelera procedura de vaccinare, iar în luna martie vor fi vaccinate peste 50.000 de persoane în fiecare zi.

„Cred că luna februarie a fost o provocare pentru campania de vaccinare, deşi am rămas în topul UE în ceea ce priveşte numărul de vaccinări, dar începând cu luna martie primim din ce mai multe doze şi programul de vaccinare se va accelera. Vom trece în luna martie de 50.000 de vaccinuri pe zi şi vom merge spre ţinta de 100.000 de vaccinuri pe zi, pe care ne-am propus-o de la început”, a declarat premierul Florin Cîţu, potrivit Mediafax.

Serul AstraZeneca este diferit față de Pfizer și Moderna. Acesta este unul clasic, ca cel antigripal, și se bazează pe un virus gripal inactivat și modificat genetic. Vaccinul ajută sistemul imunitar să producă anticorpi și globule albe care să acționeze asupra coronavirusului.

România urmează să primească 1,3 milioane de doze a vaccinului AstraZeneca până la sfârșitul lunii martie.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza