Încă un oraș mare intră în carantină. Urmează Clujul?!

by Cristina Mihaila

Cu o rată de infectare care a ajuns la 6,47 la mia de locuitori, orașul Baia Mare intră începând de astăzi în carantină. Măsura se impune începând de la ora 17.00, conform prefectului județului Maramureș, Nicolae-Silviu Ungur.

Ca urmare a acestei decizii, organizarea de nunți, botezuri, mese festive în spații închise și deschise, organizarea de activități private pentru copii în spații deschise şi închise, locuri de joacă, spații de tip after-school este interzisă. Botezuri, cununii și înmormântări se pot oficia în biserici, dar cu participare de maxim 16 persoane.

Restaurantele, cafenelele, inclusiv terasele, în interiorul și exteriorul clădirilor, nu pot funcționa. Sunt interzise jocurile de noroc, activitatea cu publicul a saloanelor de înfrumusețare, coafură, frizerii, tatuaj, masaj, bronzat, activitatea cu publicul a hotelurilor, cu excepția cazării persoanelor care efectuează deplasări în interes profesional. Nu se pot organiza nici spectacole și concerte, dar nici competiții sportive, individuale sau colective, care se desfășoară în spații închise sau deschise, cu excepția celor profesioniste organizate de federațiile de specialitate.

Magazinele închid la ora 21,00, cu excepția farmaciilor și a stațiilor de benzină.

Se limitează numărul de persoane în hypermarket-uri, supermarket-uri și magazine la maxim 30% din capacitate.

Sâmbătă și duminică centrele comerciale își vor suspenda temporar activitatea pentru o perioadă de 14 zile, cu excepția celor care vând alimente, a farmaciilor, curățătoriilor sau magazinelor care vând hrană pentru animalele de companie.

O astfel de măsură este luată în discuție de câteva zile și pentru municipiul Cluj-Napoca, care a ajuns la o rată de infectare de 7,49 la mie. Prefectul Mircea Abrudean spunea la începutul săptămânii că decizia nu va mai putea fi amânată dacă numărul îmbolnăvirilor nu va scădea. ” Monitorizam zilnic toți indicatorii din analiza de risc realizată de DSP și vom analiza când se va impune, daca va fi cazul. In evaluarea pe care o facem, ținem cont de mai multi factori: Nr teste zilnice, Nr decese, Nr paturi ATI disponibile, capacitate medicala de răspuns. De asemenea, ținem cont de măsurile deja luate și de faptul că efectul acestora se poate observa intr o perioada mai lunga de timp, precum și de faptul că prin HG 935/2020 au fost impuse noi restricții. Toată lumea trebuie să înțeleagă că dacă nu limităm la maxim deplasările și interacțiunea socială, daca nu respectam întocmai regulile sanitare, în ritmul actual de creștere, nu vom putea evita carantinarea, care este o măsură extremă. Noi ca autorități facem tot posibilul sa nu ajungem la carantină, dar avem nevoie de ajutorul cetățenilor, altfel efortul tuturor este în zadar”, declara luni Mircea Abrudean.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

cum este 12/11/2020 - 18:53

Dacă persoane confirmate pozitiv se pot deplasa nestingherite pe stradă, așa cum se întâmplă, atunci tot circul e inutil, efortul tuturor e în zadar.

Raspunde

Comenteaza