Guvernul redepune la UNESCO dosarul Roșia Montană

by admin

Roșia Montană ar putea fi inclusă pe lista UNESCO. Guvernul României a reluat vineri procedura de înscriere a zonei în Patrimoniul Mondial, chiar în ultima zi în care acest lucru putea fi făcut. Anunțul a fost făcut de Adrian Cioroianu, ambasadorul României la UNESCO.

Astăzi, Guvernul RO redepune la UNESCO, prin Delegația pe care o conduc, dosarul Roșia Montană, în vederea înscrierii acestui sit cultural pe lista Patrimoniului Mondial.

Acest lucru mă bucură de două ori: nu numai pentru că am avut dorința, ca ambasador, să pot susține acest dosar (și am făcut-o, în 2017-18), dar a fost și convingerea mea, ca profesor de Istorie, că acel sit merită acest lucru (iar valoarea sa a fost recunoscută de către experți internaționali, în cursul evaluării din acei ani). Cei care ați urmărit acest caz știți toate meandrele lui, nu o să insist aici, dar o să scriu despre ele (și despre cei implicați) când va fi cazul.

Dosarul Roșia Montană nu e deloc simplu și el trebuie discutat de către oameni raționali. Cei care mă cunosc știu că sunt optimist prin natură – iar în acest caz am căpătat motive concrete de optimism încă din noiembrie 2019, când ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu a venit la Paris – și, vorbind despre dosarul RM, mi-am dat seama care-i sunt intențiile. În ultimele săptămâni am rămas în contact pe acest subiect, până când am primit vestea finală (bună, aș spune) că vom redepune dosarul. Pe de altă parte, o altă sursă de optimism pleca din faptul că l-am cunoscut pe Ludovic Orban pe vremea când eram și eu în politică și știam că nu e genul de om care să bată câmpii, să promită ce nu face – iar dosarul RM era cuprins în programul guvernului său.

Acestea fiind zise, se cuvin felicitați cei din diferitele ministere implicate, cei din Comisia parlamentară UNESCO sau oamenii minunați de la Institutul Național al Patrimoniului. Personal, aș mulțumi și celor din societatea civilă care s-au implicat (cei de bună-credință) în acest caz sau în altele care au legătură cu UNESCO.

În context, aș vrea să fac precizarea că în ultima vreme au circulat prin media sau pe rețelele de socializare mai multe fake news (inclusiv privind termenul final pentru posibilitatea redepunerii dosarului etc.), drept care rugămintea mea adresată tuturor oamenilor raționali este ca, în problemele care-i interesează, să-și ia informațiile de la sursă.

În fine, nu uitați ideea că, dintr-un alt punct de vedere, greul – în dosarul RM – de-abia acum începe. România este o țară atât de bogată încât uneori nu-i este foarte ușor să-și păzească bogățiile (vezi ce se întâmplă cu pădurile etc.)”, a scris Adrian Cioroianu pe rețelele de socializare.

Și ministrul Culturii, a anunțat, vineri, că Guvernul reia procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO.

„În urmă analizei și consultărilor, am luat decizia să reluăm procedura pentru înscrierea sitului Roșia Montană în Patrimoniul mondial UNESCO. Notificarea va fi depusă astăzi, astăzi încadrându-ne în termenul necesar pentru că dosarul să poată fi discutat în ședința din această vară a Comitetului Patrimoniului Mondial care va avea loc în China.

Am decis să nu aman acest demers, chiar dacă termenul final este 1 februarie și nu pentru că este o proprietate asumată a programului de guvernare PNL, ci mai ales prin faptul că datoria Ministerului Culturii este să apere interesele patromoniului cultural”, a explicat ministrul Bogdan Gheorghiu.

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Roşia Montană 2021: Re-Capitulare | Ţărănista. 17/07/2021 - 11:37

[…] într-un gest fără precedent, a fost, totuşi, depăşit în cele din urmă: un an mai târziu, guvernul Orban a redepus dosarul de includere a Roşiei Montane în Lista UNESCO a Patrimoniului […]

Raspunde

Comenteaza