GALERIE FOTO | S-au dezbrăcat de toate greutățile vieții și au arătat tuturor frumosul: Victoria asupra cancerului

by Oana Spiru

Chiar daca cicatricile din sufletele bolnavilor de cancer din România au nevoie de ani ca să se închidă, cele care sunt la vedere, pe trupuri, spun mereu povesti. Mai mulți pictori și fotografi din Cluj au realizat arta pe trupurile celor care au primit acest diagnostic crunt. Toate operele au fost adunate într-o expoziție care este deschisă în aceste zile la Casino – Centrul de Cultura Urbana chiar în parcul central.

Este povestea celor care au trecut prin drame de nedescris, însă, prin artă ei pot arata și celorlalți, puterea învingătorului.

Opt femei și un bărbat au fost modele anul acesta în proiectul OnCool Art. S-au dezbrăcat de toate greutățile vieții și au arătat tuturor frumosul: victoria asupra cancerului.

Este și cazul Biancăi, în vârstă de 20 de ani, cea mai tânără membra a grupului.

„De la o durere de spate și o galma la axila am ajuns la a afla că am cancer, dar nu m-am oprit aici. Am aflat că am cancer dar am reînvățat să trăiesc, m-am redescoperit pe mine și am descoperit o parte a mea ce nu știam că există. A fost momentul în care m-am dezbrăcat de-a binelea. M-am dezbracat de sentimente, de orice părere de rău aș fi avut, în momentul în care am realizat că sunt frumoasă, așa cum sunt. Frumusețea sta pe interior și deși nu aveam păr am putut pune flori acolo”, povestește Bianca.

Și Patricia a intrat recent în proiect și în grup. Daca la început a fost speriată de diagnostic acum vorbește despre tot cu zâmbetul pe buze.

„Acum nu îmi vine să cred că fac parte din același proiect și vreau să le încurajez și pe celălalte femei care trec prin asta, femei sau bărbați, că există speranță”, spune Patricia.

Alina este cea care a demarat proiectul OnCool Art, cu asociația Oameni Buni, creata tot de ea, asta după ce în urmă cu câțiva ani și ea a trecut prin boala. Acum tot ce își dorește este să îi ajute și pe ceilalți, să le redea zâmbetele.

Eu am trecut acum 6 ani printr-un cancer și în timp ce făceam tratamentul am fost sprijinită de foarte multi oameni și am reușit să răzbesc. M-am gândit că sunt foarte multi care sunt singuri și am dorit foarte mult să îi ajut. Atunci am creat asociatia Oameni Buni, unde încercam să aducem alinare, să oferim un umăr pe care să se râdă, nu doar să se plângă, să încercăm să schimbăm perspectiva bolii și a bolnavilor. Cancerul este doar o boală, nu este o sentință”, a declarat Alina Nistor, organizatorul expoziției.

Nici fotografilor nu le-a fost ușor, însă ceea ce a ieșit surprinde esența oamenilor.

„A fost foarte greu să faci fotografii cu oameni care au trecut prin ceva traumatizant și cred că e mai mult psihologie decât fotografie. Doar sa apeși pe un buton e ușor, dar să faci omul sa se deschidă în fața aparatului foto asta e mult mai greu. Mai ales, doamnele care au trecut prin mastectomie, ele doar au avut o pictură peste cicatrici și asta a fost cel mai greu”, explică fotograful Francisc.


Expoziția cu cele 21 de tablouri este deschisă până în 23 octombrie.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza