FOTO | Reprezentanții Operei Naționale Cluj-Napoca: “Considerăm că spectacolele în aer liber au fost un mare succes”. Din cei 2.000 de clujeni prezenți, 85% au intrat pe bază de vaccin

by admin

După trei ani de pauză, Opera Aperta a revenit la Cluj-Napoca în cadrul unui adevărat festival. Acesta a inclus mai multe spectacole, până acum trei în interior și trei în exterior. Accesul celor 2.000 de persoane prezente la fiecare spectacol de operă în exterior, a fost permis conform normelor legale în vigoare: adeverință vaccin, test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, rezultatul negativ al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore precum și celor care dovedesc că se află într-o perioadă de 15-180 de zile de la infectarea cu noul coronavirus.

Festivalul Operei Aperta se va încheia cu un simpozion academic care va avea loc în cursul zile de mâine. Ultimul spectacol, în interior, Rigoletto, va avea loc în această seară de la 19:00, acolo unde biletele s-au vândut ca pâinea caldă. Masca de protecție va fi obligatorie pe toată durată operei, însă, conform legii, spectatorii vor intra fără dovada vaccinului sau a unui test antigen rapid.

“Am avut până acum trei spectacole în interior, pe 6 și pe 7 august – Traviatta, cu două distribuții diferite, unde clujenii au umplut sălile. Apoi, pe 18 august am avut Disney Medley, un spectacol cu muzică din filmele Disney. Am avut aceste spectacole în aer liber. Gala Ruxandra Donose care a sărbătorit 30 de ani de carieră internațională printr-un turneu pe care îl desfășoară în România. Apoi am avut Nabucco și Zorba. În seara aceasta, închidem seria de spectacole cu Rigoletto”, ne-a explicat directorul de marketing al Operei, Cristi Avram.

Spectacolele în aer liber, un mare succes pentru Opera din Cluj-Napoca: “Considerăm că au fost un mare succes spectacolele în aer liber. Au fost undeva la 2.100 de spectatori la fiecare spectacol. La intrare, cel mai prezentat document a fost vaccinul, în proporție de 85%. Restul de 15% au fost reprezentate de documente conform trecerii prin boală sau rezultatul negativ al unui test antigen rapid.

Au mai fost în jur de 300-400 de persoane din estimările Jandarmeriei, care n-au avut acces în jurul perimetrului din cauză că n-au avut bilet rezervat sau actele necesare”, mai adaugă Cristi Avram.

Spectacolul de operă Rigoletto, diseară, în Sala Mare a Operei Naționale Cluj-Napoca

După cele trei spectacole în aer liber, conducerea Operei susține că, clujenii și-au “recăpătat” apetitul pentru evenimentele culturale.

“Cred că mai avem 10 bilete la vânzare pentru diseară. Aproximativ 50% din bilete care au fost puse în vânzare pentru Rigoletto, le-am dat după aceste spectacole din aer liber. Considerăm că după aceste spectacole din aer liber putem observa o creștere clară a vânzării biletelor din sală. Suntem încrezători că acest trend va continua și pentru spectacolele pe care le avem programate pentru finalul lunii septembrie aferente deschiderii stagiunii 2021-2022.

Diseară, masca de protecție va fi obligatorie în interior. Legea, în acest moment, în interior, ne obligă să vindem biletele la 70% fără dovada vaccinului, a unui test rapid antigen sau fără trecerea prin boală”, a menționat directorul de marketing al Operei.

Detalii:

Biletele rămas pot fi achiziționate de aici: https://www.bilete.ro/rigoletto/

În timpul spectacolelor din aer liber, pe cele două mari ecrane, le-a fost prezentat spectatorilor un cod QR în vederea completării unui chestionar cu așteptările pe care le au din partea reprezentanților Operei din Cluj-Napoca.

“Momentan nu au venit rezultate, ele sunt verificare de cineva de la sociologie. Vor fi interpretate în aceste zile. Noi ne-am dorit să aflăm dacă lumea apreciază spectacolele în aer liber și, din ce știm noi, din ce vedem, lumea este interesată de spectacole în sală. Mai ales cei care nu au mai fost la operă. Vorbim despre cei tineri care n-au avut ocazia sau nu sunt din Cluj și n-au operă în orașele lor. Ei vin, văd spectacolele din aer liber și apoi sunt curioși ce facem și în sală”, spune Cristi Avram.

Vestea morții de joi, 2 septembrie, a compozitorului Mikis Theodorakis în vârstă de 96 ani, cel care a compus coloana sonoră a filmului clasic „Zorba Grecul”, a venit la două zile după desfășurarea spectacolului organizat de Opera din Cluj-Napoca în Piața Unirii.

“Într-adevăr, a fost o legătură stranie. E o pierdere pentru întreaga lume. Mikis Theodorakis a fost un compozitor imens. Noi avem repertoriul Zorba pe care am dat-o în premieră națională, fiind singurii care deținem drepturi să facem acest spectacol în România. Din 2017, de 10 ori a fost redat spectacolul Zorba către publicul clujean, de fiecare dată cu casa închisă.

Cred că, dacă l-am da de două ori pe săptămână am fi cu casa închisă. Momentan nu putem să facem asta din motive organizatorice. (…) De 6 ori a fost bisul din partea spectatorilor acum două seri. Dacă vremea era un pic mai blândă cred că erau și mai multe. Lumea a stat, i-am vâzut cu pături, erau bine îmbrăcați. Vă putem promitem că spectacolul Zorba va fi reluat până la finalul anului, în sală”, a încheiat directorul de marketing al Operei.

“Mikis Theodorakis – 29 iulie 1925 – 2 septembrie 2021. Când, la finalul anilor ’80, coregraful american Lorca Massine a venit cu ideea de a crea baletul ZORBA și căuta un teatru unde să-l monteze, răspunsul a fost: “E o poveste veche, nu mai interesează pe nimeni acest subiect”. Dar Lorca Massine nu a renunțat și i-a încredințat compozitorului Mikis Theodorakis să scrie muzica pentru creația sa.

Compozitorul grec era deja celebru datorită coloanei sonore scrise pentru filmul “Zorba Grecul”, câștigător a trei premii Oscar. De la premiera din 1988, baletul Zorba a ajuns la peste 3 milioane de spectatori din toată lumea, 100.000 de brazilieni dansând, într-un suflet, pe Syrtaki și cerând bis de 6 ori. Și la Cluj, din 2017, când Zorba a intrat în repertoriul Operei Naționale Române, acest balet a fost sold out de fiecare dată.

Dar adevărul este că, dincolo de romanul lui Nikos Kazantzakis și de coregrafia lui Lorca Masine, Zorba nu ar fi intrat în inimile noastre fără muzica lui Mikis Theodorakis. Îți mulțumim, maestre, pentru libertatea și dragul de viață pe care ni le-ai lăsat prin muzica ta! O să ne lipsești! 🙏“, a fost mesajul transmis de reprezentanții Operei Naționale Cluj-Napoca.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza