FOTO| Isteria COVID-19 a ajuns și la Cluj! Rafturile magazinelor se golesc văzând cu ochii. Daniel David: „Oamenii se gândesc că se vor izola o lungă perioadă de timp”

by admin

Speriați de extinderea coronavirusului în Europa, în special în Italia, clujenii au luat cu asalt magazinele pentru a-și aproviziona casele cu alimentele de bază. Rafturile de pâine, făină, paste, ulei sau conserve s-au cam golit, în timp ce coșurile de cumpărăaturi la casele de marcat sunt pline. Asta deși autoritățile, inclusiv medicii, au făcut în nenumărate rânduri apel la calm și niciun caz nu a fost confirmat deocamdată pe teritoriul țării noastre. Totuși, pare că oamenii vor să își ia măsuri de precauție și să evite în perioada următoare zonele cu aglomerație.

„Cei care au început să-și cumpere alimente în exces se gândesc că vor sta în casă, că se vor izola o lungă perioadă de timp și că problemele de la nivel social se vor accentua. În primă fază, ei se gândesc să aibă provizii dacă se izolează, iar în al doilea rând dacă vor apărea probleme și convulsii sociale, ei să fie protejați. Cred, totuși, că în curând va lua sfârșit toată aprovizionarea aceasta în exces. Situații ca acestea s-au întâmplat și în trecut, singura diferență este că nu s-a comentat atât de mult și nu a fost pusă lupa pe ea. Realitatea reflectă faptul că există o gripă, trebuie să avem grijă, dar să urmăm sfaturile Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește igiena. Le recomand tuturor să citească instrucțiunile OSM, să nu catastrofeze, să nu intre în teoria conspirației și să nu se lase ghidați de fake news-uri”, explică psihologul Daniel David.

Acesta consideră că, pe de o parte, mass-media are un rol important în crearea acestei stări de panică. De cealaltă parte, oamenii au tendința să exagereze efectele negative în astfel de situații.

„Pe de o parte avem componenta de fake news, pentru că există o serie de zone din societate interesate să creeze această panică la nivel social. Astfel că oamenii trebuie să caute surse de încredere, riguroase, precum OMS. De cealaltă parte, sunt oameni care au predispoziția să maximizeze negativul, alții au tendința de a minimiza pozitivul. Sigur că virusul poate să fie periculos, dar în același timp, în comparație cu alte situații similare din anii trecuți, puteți vedea faptul că nu atacă atât de mult copiii, se pare că rata de mortalitate este mult mai mică decât alte epidemii care au mai avut loc. Oamenii se mai gândesc și la teoria aceasta a conspirației referitor la acest conflict între China și spațiul vestic, astfel încât tot acest mit amplifică o situație obiectivă”, spune psihologul.

Din fotografiile primite de la cititori, așa arătau rafturile din Kaufland Mănăștur azi, la amiază.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza