FOTO. Vară „tradițională” în centrul orașului. Idei de cadouri la o nouă ediție a târgului Meșterilor Populari

by admin

Strada Potaissa a devenit una dintre cele mai atractive din oraș. Dacă de curând s-a încheiat Piața de flori altfel, acum a venit rândul meșterilor din Asociația Meșterilor Populari să-și etaleze rodul muncii. Evident, intrarea se face doar după ce vizitatorilor le este măsurată temperatura și cu obișnuita mască de protecție.

Ce poți vedea? De la flori și produse din lavandă, tablouri pictate, brelocuri din lemn, materiale din pânză brodate, obiecte din ceramică și ii tradiționale, până la perne decorative cu mesaje inscripționate. Ultimele sunt un trend mai nou și îi aparțin Dadianei Rîtea, care este manager de creație. Ea gândește mesajele și ilustrațiile de pe pernele decorative, huse pentru laptop și cărți, dar și săculeți pentru vin. O husă de carte costă 35 de lei, în timp ce pernele decorative ajung până la 60 de lei. Important este că produsele sunt confecționate din materiale reciclate.

„Nu aș putea să vă spun care este produsul nostru vedetă. Ele toate sunt unice și atrag clienții. Noutatea pe care am adus-o față de data trecută sunt pernele decorative. Eu ma ocup de partea grafică. Am observat de-a lungul timpului niște tipare și ne dorim să construim o grafică prin care clienții noștri să se identifice. După ce facem grafica, facem prototipul. Croim materialele, le imprimăm ecologic la temperaturi foarte înalte, le coasem, le umplem cu puf siliconat care este anti alergenic. Depinde de mine cât de inspirată sunt cu privire la aceste grafice. Uneori poate dura ore, chiar și zile până la realizarea lor. Să învățăm să reutilizăm lucruri și să le reciclăm, acesta este scopul produselor noastre”, ne-a spus Dadiana.

De cealaltă parte, printre pasiunile vechi se numeră și arta cusăturilor tradiționale. Instrumentele care îi deservesc unui meșter popular în această artă sunt doar mâinile, ața și acul. Pe lângă acestea, creativitatea, viziunea de design, dar și răbdarea nu trebuie să îi lipsească unui pasionat. Pe lângă scopul lor decorativ, dețin și o utilitate aparte. Doamna Lidia Rusu este din Bucovina, dar s-a stabilit de multă vreme în Cluj. Participă la toate târgurile și spune că niciodată nu a deranjat-o că a avut zile în care nu a vândut nimic.

„Mă ocup de aceste cusături tradiționale de 10 ani. Am învățat să cos înainte de a învăța să scriu. Am moștenit acest talent de la bunica mea, care era destul de renumită în zona ei. Îmi place foarte mult să lucrez pe cânepă și pe celelalte materialele naturale precum iuta, bumbacul și pânza de sac. Ador tot ce este legat de natural. Tot timpul vin cu noutăți, nu prea îmi place să fac produse de serie. Clienții pot folosi aceste materiale tradiționale pentru suportul de farfurii, pizza, pahare, dar și fețe de pernă cu broderii cu mărgele. Confecționez trăistuțe din cânepă pe care aplic diferite cusături tradiționale. Fața de pernă cusută cu broderii de mărgele este vedeta tarabei mele. Costă 200 de lei, dar să știți că este un preț destul de mic pentru munca depusă.

Un adevărat pasionat de ceea ce face, niciodată nu măsoară timpul. Uneori poate îmi ia o zi să realizez unul dintre aceste produse, dar între timp mai fac și treabă pe acasă. Dacă mă țin așa de el, îl termin în 2-3 ore. Atunci când lucrez sunt în universul meu, cu modelele și culorile mele. Mă relaxează foarte mult pasiunea aceasta”, povestește Lidia Rusu.

Dacă doriți să trageți o fugă pentru a vedea produsele artei tradiționale, târgul meșterilor populari vă stă la dispoziție din 15 până pe 21 iulie, între orele 16:30 – 20:30.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza