FOTO Terapia cu animale care vindecă copii: „Sunt copii care nu spuneau nimic și dintr-o dată părintele îl aude cum cere mâncare câinelui”

by Oana Spiru

Terapia cu ajutorul animalelor este din ce în ce mai căutată și apreciată în România. Intervențiile terapeutice cu ajutorul animalelor se dovedesc a fi benefice și motivante pentru copiii cu probleme de sănătate.

Terapia cu animale este o terapie complementară. Asta înseamnă că există un terapeut care este specializat într-o anumită direcție, iar în practica intervine o terapie asistată de animale. Scopul este de a facilita, de a ajuta și motiva progresul beneficiarului.

„Dacă avem un copilaș care lucrează pe motricitate, care trebuie să facă niște exerciții cu mâna, poate fi foarte greu pentru el, atât pentru că nu înțelege scopul de a face, apoi poate intervine durerea. Dacă i se spune să facă se joace cu câinele. să arunce o minge, motivația și felul în care este venită sarcina devine mult mai provocatoare”, spune psihologul Camelia Mosoia, membru fondator și coordonator programe Asociația Dog Assist.

De multe ori câinele devine legătura dintre terapeut și beneficiar.

„Dacă avem un copilaș care a trecut printr-un abuz și îi este greu să se deschidă, nu are încredere în oameni, câinele este exact cel care ofer sprijin și dragoste necondiționată și ajută terapeutul să își creeze relația și să ajungă acolo unde e nevoie să intervină el”, mai spune psihologul.

În funcție de dificultatea copilul care ajunge la tratament este și durata tratamentului.

„În psihoterapie există niște recomandări, pentru depresii undeva la 10-12 săptămâni încep să se vadă progrese. În momentul în care vorbim de un copil care are o tulburare de dezvoltare, vorbim de un copil care are nevoie de terapie pe termen lung. Tratamentul este individualizat de la caz la caz. Sunt copii la care după câteva ședințe am avut progrese și copii care nu spuneau nimic și dintr-o dată părintele îl aude cum cere mâncare câinelui, copil care nu verbaliza deloc”, povestește fondatorul Asociației Dog Assist.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza