FOTO “Prim ajutor pe două roți”. Zeci de curieri, instruiți să ofere primul ajutor în caz de accidente

by Oana Spiru

“Prim ajutor pe două roți” este proiectul prin care 80 de curieri pe bicicletă vor fi pregătiți să poată oferi intervenții rapide în caz de accidente. 

Un prim grup pilot de curieri ce a urmat cursuri intensive de prim ajutor este deja activ în Cluj-Napoca.

Lansat azi, 16 noiembrie, la Cluj, proiectul are deja un grup pilot activ ce poate asigura ajutor de la cazuri simple, de rănire, la cele mai grave, de stop cardio-respirator. Dotați cu sprijinul Maros Bike , curierii au asupra lor un kit de prim-ajutor și cunoștiințele ce pot face diferența în situații nedorite.

70 de mii de români mor, anual, pentru că nu primesc la timp primul ajutor după un accident. Alte mii rămân cu sechele mult mai grave decât ar fi impus circumstanțele din cauza întârzierilor cu care se intervine. 

În lipsa unor cursuri specializate în sistemul de învățământ, majoritatea românilor vor învăța proceduri de intervenție aleatoriu și fără minimă practică ce le poate da siguranța că știu ce au de făcut în situații nefericite. 

„Idea de a transforma curierii în persoane capabile să intervină, rapid și corect, în caz de accidente este o necesitate reală, ce există în orice zonă din țară. SAMR are experiența a 30 de ani de cursuri și acțiuni de intervenție, iar Drop vine cu o bază foarte mare de curieri, astfel că, împreună, reușim să dezvoltăm o rețea cu impact la nivel național”, spune Tischler Ferenc, vicepreședinte SAMR. 

Cu căști albe, purtând însemnele Malteze și first aid riders, curierii care au trecut deja prin cursul intensiv realizat de specialiști pot fi văzuți în traficul din Cluj – Napoca. 

Fiecare are asupra sa și un kit de prim ajutor ce le permite să ofere de la intervenții minore (rezolvarea unor răni ușoare, situații de leșin, pierderi de conștiință) până la prim ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Dacă situația o impune, curierii știu exact care sunt pașii de urmat până când echipajele de ambulanță vor ajunge la locul accidentului.

În următoarele 6 luni, cele două organizații și-au propus ca numărul curierilor instruiți să ajungă până la 80. Drop, compania proaspăt înființată din fuziunea a 3 firme de curierat pe bicicletă (Eastride, Sinapseria și Ciclocurier) este activă în 8 orașe din România. 

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

A și M 17/11/2021 - 01:47

Nu mai avem nici TRUSE de prim ajutor (conform DOOM, fără cratimă). Acum, ne chirițim cu kituri… De! Ce-o fi având trusa, de nu ne mai e bună?

Raspunde

Comenteaza