FOTO: Filmul intervenției la blocul cuprins de flăcări din Florești. Vezi ce povestesc pompierii

by admin

Un bloc de trei etaje a fost cuprins de flăcări miercuri dimineața în comuna Florești. Pompierii au intervenit cu mai multe autospeciale și au reușit să stingă incendiul înainte să se extindă la clădirile din jur, dar pagubele materiale produse de foc au fost însemnate. Mai multe persoane i-au criticat pe salvatori, pe motiv că le-a luat prea mult timp să ajungă la clădirea incendiată.

Reprezentanții ISU Cluj au răspuns criticilor și au povestit cum s-a desfășurat intervenția. Pompierii militari au reacționat chiar înainte de a fi alertați prin apelul de urgență, cu intenția de a sări în ajutorul celor care se puteau afla în pericol în acele momente. Astfel, echipajul SMURD, care predase de puțin timp un pacient la spital, a observat fumul dens în momentul care se întorcea la subunitate și a pornit din proprie inițiativă spre zona respectivă, convinși fiind că urmează să fie alertați în cel mai scurt timp. Acest fapt s-a și întâmplat, înainte de a intra pe drumul de acces spre imobil, fiind urmați îndeaproape de prima autospecială alertată din subunitate”, au povestit cei de la ISU Cluj.

Intervenția pompierilor a fost cu atât mai dificilă cu cât drumul spre blocul în flăcări era aproape impracticabil. „Chiar dacă drumul de acces presupune urcarea și coborârea unor pante abrupte, este neasfaltat și era alunecos în urma căderilor de zăpadă și a temperaturilor scăzute înregistrate în ultimele zile, pompierii au ajuns în cinci minute de la alertare și au început numaidecât evacuarea persoanelor din imobil, au decuplat alimentarea cu energie electrică, astfel încât să poată refula apa peste flăcările care cuprinseseră aproape în întregime acoperișul imobilului, fără riscul de aduce în contact apa cu instalația electrică sub tensiune”, a transmis ISU Cluj.

Din păcate, focul cuprinsese deja acoperișul imobilului. „Având în vedere amploarea flăcărilor și puterea mare de ardere generată de materialul lemnos din șarpanta acoperișului și din plafonul ultimului nivel al locuințelor, pompierii au acționat în forță pentru limitarea și stingerea focarelor incendiului, ținând cont și de măsurile necesare pentru siguranța lor. Forțele de intervenție au fost suplimentate imediat cu două autospeciale de stins incendii și cu două auto-platforme care refulează apă de la înălțimi din municipiul Cluj-Napoca. Pompierii, echipați cu aparate de respirat/echipamente de protecție, au acționat de la început pentru stingerea flăcărilor cu două linii de furtun în podul imobilului, care avea o înălțime de cca 0.5 m, și în locuința în care se manifestau vizibil flăcările. Dispozitivul de stingere a fost suplimentat în scurt timp cu alte cinci linii pentru refularea apei, atât în interior, cât și în exterior, dar și de la înălțime utilizând auto-platformele dislocate la locul incendiului”, au povestit pompierii.

Pe lângă flăcări, salvatorii au avut de luptat și cu temperaturile foarte scăzute, mult sub limita înghețului. „Temperaturile scăzute din timpul intervenției, -7 grade C, au solicitat de asemenea forțele implicate în operațiunile de stingere, având în vedere că apa refulată îngheța imediat după ce intra în contact cu solul. Chiar dacă pagubele sunt însemnate, faptul că nu au fost victime și că incendiul nu s-a propagat mai departe de limitele în care a fost găsit este datorat răspunsului prompt, al profesionalismului și implicării pompierilor în acțiunile desfășurate, indiferent de condițiile sau vitregiile în care au trebuit să acționeze. Drept pentru care le transmitem aprecierea și respectul nostru”, a fost concluzia pompierilor clujeni.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza