FOTO. De Ziua Mondială a Bicicletei, au pedalat doar curierii. Clujenii s-au plimbat mai mult cu mașina

by Cezar Leizeriuc

De Ziua Mondială a Bicicletei multe dintre orașele mari sau mici, ar fi trebuit să fie mai ‘libere’ în ceea ce privește algomerația cotidiană. Datorită inițierii unei zile dedicate în special bicicletelor, ar fi fost benefic ca mulți dintre șoferi să încerce folosirea vehiculelor cu două roți. Numărul mare de mașini care circulă pe străzile din orașele României nu poluează doar fonic, ci și aerul care pune în pericol calitatea vieții.

Conform unor studii, dintre statele membre ale UE, concentrația medie anuală de particule fine (PM2,5) este cea mai mare în zonele urbane din Bulgaria (19,6 μg/m3) și Polonia (19,3 μg/m3), urmate de România (16,4 μg/m3) și Croația (16,0 μg/m3). În schimb, concentrația este mai mică în zonele urbane din Estonia (4,8 μg/m3), Finlanda (5,1 μg/m3) și Suedia (5,8 μg/m3). Eurostat notează că poluanții, cum sunt particulele fine suspendate în aer, reduc speranța de viață și, în timp, pot duce sau agrava multe boli cronice și acute, respiratorii și cardiovasculare.

În multe dintre situații, cei care adoptă un stil de viață sănătos și preferă să facă un astfel de sport, aleg să meargă cu bibicleta mai mult în zonele limitrofe ale orașelor, cum ar fi drumețiile spre pădure. Ce-i drept, în orașul de cinci stele, Cluj-Napoca, există și oportunitatea să poți pedala safe cu bicicleta. Câteva dintre exemple ar putea fi pistele special amenajate precum cele de pe bulevardul 21 Decembrie, strada Eroilor, strada Ferdinand, strada Avram Iancu, porțiunea de la podul Garibaldi spre Parcul Rozelor sau cartierul Bună Ziua. În concluzia piste există, doar voința lipsește în unele cazuri.

După o tură de oraș, majoritatea bicicletelor pe care le-am observat astăzi erau parcate fie în suporturile de biciclete, fie sprijinite de copaci. Probabil că mulți dintre clujeni au dorit să ajungă până în punctele centrale ale orașului cu bicicleta doar pentru a evita traficul. Odată lăsat în siguranță vehiculul cu două roți, aceștia au ales mersul la pas. Totuși, cei pe care i-am surprins pe bicicletă, ne-au spus că preferă să iasă mereu cu ea și nu doar astăzi, de Ziua Mondială. Unii dintre ei ar dori să lase mașina în parcare chiar și atunci când merg la serviciu, însă se gândesc că le-ar fi puțin peste mână.

“Nu am ieșit doar astăzi cu bicicleta prin oraș pentru că e Ziua Mondială. Îmi place foarte mult să pedalez, să fac mișcare. Consider că este un stil de viață sănătos. Și da, consider că orașul ar fi mai nepoluat dacă mulți ar lăsa mașina acasă “, a declarat un tânăr clujean.

“Astăzi mă număr printre cei care fac un lucru pozitiv. Am lăsat mașina în parcare și am luat bicicleta să mă plimb, să mă relaxez. Știți, dacă tot este Ziua Mondială a Bicicletei, să o respectăm. Dar nu doar astăzi, ci și de acum înainte. Eu sunt dispus să merg cu bicicleta de acum. Mai greu va fi spre serviciu”, ne spune un clujean mai în vârstă.

Printre cei mai activi pe bicicletă nu au fost tocmai clujenii, ci…livratorii de mâncare de la diverse firme. Aceștia folosesc de ceva vreme bicicletele sau chiar trotinetele electrice pentru a câștiga timp în trafic atunci când se îndreaptă spre restaurant să ridice comanda sau când o livrează clienților. Unii aleg să pedaleze regulamentar pe banda special amenajată bicicletor, alții merg pe mijlocul trotuarelor, printre oameni.

Un alt împătimit al sportului și un inițiator al mișcării zilnice, fostul fotbalist Ionuț Rada, s-a echipat corespunzător și a pornit la o drumeție pe bicicletă. Ionuț a transmis și un mesaj cu această ocazie: “Astăzi se sărbătorește Ziua Internațională a Bicicletei, așa că vă încurajez să vă luați casca pe cap și să faceți măcar o mică tură sau drumeție cu bicicleta. Fiți activi și faceți sport, dragilor”.

În fiecare an, la data de 3 iunie, este marcată Ziua Mondială a Bicicletei. Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) a adoptat pe 12 aprilie 2018, în toată lumea, o zi internațională a bicicletei, precizează Federaţiei Europene a Cicliştilor (ECF).

Te-ar putea interesa si

1 comentariu

Robert Popa 04/06/2021 - 11:41

Felicitări pentru material, Cezar! Știam că vei reuși până la urmă să găsești niște personaje potrivite pentru o astfel de sărbătoare.

Raspunde

Comenteaza