Expoziția „Viața și alte întâmplări neașteptate”, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca

by Oana Spiru

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează, în perioada 11-28 iulie 2024, expoziția „Viața și alte întâmplări neașteptate” a artistei Adriana Elian.

Vernisajul expoziției va avea loc joi, 11 iulie 2024, de la ora 18.00. Cu această ocazie, vor lua cuvântul, prof. univ. dr. Lucian Nastasă-Kovács, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Adriana Elian, artist vizual și dr. Dan Breaz, curatorul expoziției.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, fost cadru didactic la Secția de Grafică a Universității de Artă și Design Cluj-Napoca, în prezent artist freelancer, cu peste 25 de expoziții personale de pictură și obiect, nenumărate participări la expoziții de grup, workshop-uri și performance-uri, Adriana Elian își continuă cu succes activitatea creatoare, în expoziții naționale și internaționale. Viziunea sa versatilă, revelând un univers vizual în egală măsură fascinant și neliniștitor, a făcut ca opera sa să fie de două ori distinsă cu Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din România (1995, 2001), cu Premiul Bienalei de Pictură de la Arad (2011) și cu mențiunea „Eurobarometru vizual” CIAC și Comisia Uniunii Europene (2005), care i-au apreciat creația artistică mereu provocatoare, atât la nivelul problematicii sale, cât și la nivelul formulării vizuale.

Adriana Elian revine la Muzeul de Artă Cluj-Napoca după 17 ani de la precedenta expoziție personală. Intitulată sugestiv „Viața și alte întâmplări neașteptate”, expoziția din acest an propune o selecție care se concentrează mai ales asupra ultimilor șapte ani din creația artistei. Lucrările expuse excelează prin consistența barochizantă a materiei picturale și persistența senzorială a mesajului exprimat cu rafinament plastic.

Demersul curatorial își propune să pună în valoare dramatismul unei viziuni artistice necomplezente asupra vieții, de vreme ce întreaga expoziție e o mărturisire încifrată a unei artiste a cărei existențialism vizual nu se teme nici de adevărurile grave, de nemărturisit și nici de un simț liric al transfigurării imaginii care nu lasă pictura să-și piardă finețea propriului har.

Încă de la primele sale serii din anii ’90 și până în prezent, Adriana Elian s-a impus printr-o libertate interioară debordantă, care continuă să genereze un univers vizual hipercromatic, rezultat dintr-o gestică picturală dezinvoltă, a cărei energie își transcende propria narație, pentru a accentua asupra subtextelor imaginii.

În creația artistei, este frapantă siguranța formulărilor sale vizuale, care respectă cu fidelitate fluidul subiectelor plastice izvorâte din rezervorul fantasmatic al propriei ființe. Câtă vreme provine dintr-o comunicare sinceră cu sinele, picturalitatea sa devine din punct de vedere ideatic o instanță critică independentă la înregimentarea ideologică. Perspectiva sa senzual-feminină asupra corporalității și asupra relației acesteia cu mediul este neprogramatic intransigentă față de stereotipurile de gândire care au fost impuse de-a lungul timpului asupra percepției femininului.

Intim legată de temele care bântuie mentalul contemporan, Adriana Elian se impune printr-o pictură care înțelege și deliberează fără a se afilia mimetic vreunei generații artistice. Știința transfigurărilor picturale insolite, permeabile la metafora vizuală, o apropie de sensibilitatea artiștilor optzeciști, în vreme ce minuția observațiilor obiective și știința detaliilor particularizante, o apropie mai mult de spiritul anilor 2000.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 28 iulie 2024, de miercuri până duminică inclusiv, în intervalul orar 10:00-17:00.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza