Explicația clasăriii Clujului pe ‘podium’ la vaccinare: “Este de 2,33 ori mai accesibil să te imunizezi în Cluj decât în Suceava şi nu ar trebui să ne mire”

by admin

Suceveanul Mihai Dimian, profesor la Universitatea “Ștefan cel Mare”, școlit la două dintre cele mai importante universități din Statele Unite ale Americii, a explicat de ce județul Cluj este mult mai avansat în ceea ce privește vaccinarea populației decât județul său. Acesta a prezentat și o grafică a distanței față de un centru de vaccinare în cele două județe.

“Pentru analişti şi decidenţi, accesibilitatea vaccinului pentru populaţie. Clujul are 44 centre de vaccinare, cu o capacitate totală de 6.168 de persoane, la o populaţie a judeţului de 730.216. Aceste centre se află în 17 localităţi ce totalizează peste 70% din populaţia judeţului Cluj.

Suceava are 15 centre de vaccinare, cu o capacitate totală de 2.208 de oameni, la o populaţie a judeţului de 757.679. Aceste centre se află în 12 localităţi care totalizează 30% din populaţia judeţului Suceava.

În concluzie, vaccinul este de 2,33 ori mai accesibil în Cluj decât în Suceava şi nu ar trebui să ne mire, în aceste condiţii, diferenţele mari între ratele de vaccinare. Am lăsat la o parte faptul că numărul de locuitori ai judeţului Suceava este exagerat faţă de realitate”, a explicat profesorul de la Universitatea “Ștefan cel Mare”.

“În ceea ce priveşte diferenţele datorate unor aspecte religioase sau ideologice, acestea vor conduce la diferenţe de 30-40% între ratele de vaccinare între cele două zone, dar nu pot genera diferenţe de 200 sau de 300%. Însă diferenţe de 200-300% sunt generate de diferenţa de accesibilitate a vaccinului la nivelul populaţiei celor două judeţe şi de erorile situaţiilor statistice în ce priveşte populaţia ce locuieşte efectiv în aceste zone şi nu prin Italia, Spania, Marea Britanie sau prin alte zone ale ţării.

Drept urmare, înainte de a critica, asiguraţi-vă că oferiţi un acces egal la vaccin cetăţenilor din diverse judeţe şi că vă bazaţi în comparaţii pe date statistice ce nu deformează semnificativ realitatea!”, a încheiat  profesorul.

Iată și o prezentare grafică a accesibilității vaccinului în cele două județe realizată de profesorul sucevean: “Aici e estimată distanța față de un centru de vaccinare în cele 2 județe”

Te-ar putea interesa si

Comenteaza