Evenimente private NUMAI cu persoane vaccinate, de la 1 iunie. Discriminare sau relaxare?

by Cezar Leizeriuc

În timpul unei ședințe de guvern, susținută ieri, 5 mai, premierul României a anunțat că în cadrul comitetului interministerial au fost discutate câteva propuneri pentru revenirea la normalitate, începând cu data de 1 iunie. Florin Cîțu a menționat că una din ele ar putea lua în calcul organizarea evenimentelor private numai cu persoane vaccinate. De asemenea, premierul a mai punctat că cei care se vaccinează “este normal să beneficieze de ridicarea restricțiilor”.

“Până acum nu au fost soluții. Acum sunt soluții, da? De ce să nu le folosim? Dacă unii se încăpățânează atunci trebuie luate anumite măsuri. În aglomerările de persoane care sunt foarte greu de controlat și de păstrat distanța, riscul de a se transmite infecția este sporit. Dacă ești vaccinat, acel risc este diminuat. Dacă nu ești vaccinat intervine acel risc pe care îl știm cu toții. Problema nu este de o discriminare așa directă, ci faptul că persoanele care participă la evenimente, la întâlniri, care nu sunt vaccinate, acelea se vor infecta și vor pune presiune pe sistemul medical la care toți contribuim.

Aici intervine corectitudinea. Se îmbolnăvesc cei care nu vor să se vaccineze, dar ei beneficiază de un sistem medical pe care îl susținem toți. Cei care sunt vaccinați, nu vor putea să aibă acces pentru că vor fi umplute spitalele de cei care nu se vaccinează. E corect ca cei care se vaccinează și nu mai supun sistemul medical la o presiune, când au nevoie pentru o afecțiune să stea la coadă și să tragă după cei care nu se vaccinează?”, explică antreprenorul-organizator de evenimente, Florin Bugnar.

Nu toți cei care reprezintă domeniul HoReCa sunt de acord cu noua propunere făcută de premierul Florin Cîțu. Președintele Organizației Patronale Horeca Cluj crede că organizarea evenimentelor doar cu persoane vaccinate începând cu data de 1 iunie este un act discriminatoriu față de persoanele nevaccinate, însă este de acord ca persoanele care doresc să participe la evenimente sau să ia masa la un restaurant să fie verificate la intrare.

“Eu cred că este un act discriminatoriu. Părerea mea este că nu poți să iei asemenea decizii. Sunt unii oameni care se tem de vaccin, ce să facă? Nu poți să îi obligi. Nu mi se pare corect. Este o discriminare față de cei care nu se vaccinează, însă sunt de acord ca să se facă un fel de verificare a clienților la intrare pentru a nu fi contaminați. Cu termometru, cu ce se poate face. Aș fi chiar supărat să merg la restaurant la o întâlnire cu cineva infectat și să mă pună într-o situație neplăcută. Mâine vom avea o ședință în cadrul organizației și vom decide anumite lucruri. Trebuie să țin cont de toți cei care fac parte din ea”, spune președintele Organizației Patronale Horeca Cluj, Ștefan Gadola.

Mâine, 7 mai, în cadrul Guvernlui va fi organizată o nouă ședință a comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate, începând cu data de 1 iunie. Premierul României a reaminit că nu se vor relaxa măsurile de restricție dacă nu vom atinge pragul de cinci milioane de persoane vaccinate la nivel național. De asemenea și reprezentanții HoReCa Cluj vor organiza o întrevedere pentru a putea discuta anumite aspecte care țin de măsurile de siguranță.

Te-ar putea interesa si

Comenteaza